Лешояди-шпиони следят за заплахи в Креснеския пролом

26 Април 2018 | 15:19
0 коментара
Любопитно

След като беше почти напълно изтровена през пролетта на 2017 година, колонията от белоглави лешояди в Кресненския пролом започна бавно да се възстановява. 

Над 30 птици бяха убити от мъчително и продължително тровене от незаконно заложена отрова за вълци. Десетки други животни- диви свине, лисици, язовци и гарвани също станаха жертва. За малко не пострадаха и природозащитниците, които в първия момент работеха за спасяване на птиците без да са наясно, че са били в контакт със силна отрова.

За година, в която бях положени огромни усилия от екипа на Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ), колонията в Пролома започна да се възстановява. През пролетта на 2018 в района се наблюдават около 25 постоянно пребиваващи лешояди. Преди дни беше документирано излюпването и на първото малко за годината и четвърто за новата история на вида в Дефилето.

През 2011 беше излюпено едно малко, но то не оцеля, а 2016 бяха излюпени и отгледани две малки след 50-годишно отсъствие на вида в района. С това възстановяването на белоглавия лешояд в Кресненския пролом/Пирин беше прието за осъществено.

Малкото белоглаво лешоядче изглежда добре и се храни редовно от своите родители в гнездото. За предотвратяване на заплахи като незаконното залагане на отрови, в ход е програма за пускането на повече „лешояди-шпиони“ с GPS предаватели, които да сигнализират бързо за проблеми и заплахи.

Добавете Вашия коментар

TOP