Лекарите се умориха да повтарят: 7 неща, които не трябва да се правят след сауна

05 Юни 2018 | 23:22
0 коментара
Любопитно

Ходенето в сауна е стара славянска традиция. Там благодарение на топлата пара човек не само прочиства организма си, но и получава много други ползи за здравето. Освен положителните аспекти обаче трябва да се помисли и за опасностите.

Отрицателните последици от сауната могат да дойдат само ако не знаете как да се държите правилно.

Отдих в сауната

3-4 часа преди и 2 часа след посещението на банята не се препоръчва да се яде месо и риба. При висока температура в червата, процесът на ферментация се активира, протеините в него започват просто да гният. В разширените съдове токсините бързо се разпространяват, отравяйки цялото тяло. За да избегнете интоксикация, е по-добре да ядете въглехидратна храна в деня за сауна. Например, картофи, елда, зеленчуци.

Заедно с потта, човек губи голямо количество минерали и течности. Трябва да се избегне дехидратацията. Сок от розови цветове, грейпфрут или пресни портокали ще предотврати загубата на витамин С.

В сауната не можете да прегреете. Твърде висока температура намалява потенето. Целта на престоя е да се пречисти тялото през мастните потни жлези от токсини, а не да се изсушава или запарва кожата. Ако усетите топлината, е по-добре да излезете от парното помещение или да намалите температурата.

Под парата се разширяват съдовете на цялото тяло и главата. Ако веднага след като напуснете парната баня, вземете студен душ, съдовете ще се стесняват и цялата кръв ще остане в главата. Затова трябва да покриете главата си с шапка или да започнете охлаждането не от главата.

И дори е по-добре да се охладите постепенно. След сауната вземете топъл душ, обвийте се в хавлия и седнете в съблекалнята, така че потенето да не спира за още няколко часа. Отделна стая в сауните е създадена специално за тази цел.

Пийте алкохол в рамките на 3-4 часа преди сауна, след това не е желателно. Алкохолът разширява кръвоносните съдове, парата ги разширява още повече. Поради това натоварването на сърцето значително се увеличава. 

Сауните със стая за отдих и тераса често предоставят услуги за продажба на спиртни напитки. Трябва да сте бдителни - да ги купувате и да ги консумирате само след охлаждане.

По същите причини не можете да правите любов веднага след сауната. В противен случай, рискувате инфаркт и хипертонична криза.

Индикаторът за нормално здраве след сауна трябва да бъде гладък розов цвят на кожата. Ако тялото има червени петна, то означава, че сте прегрели и микроциркулацията на кръвта е нарушена. Важно е да наблюдавате температурния режим и да спазвате всички правила, така че престоя в парната баня да е от полза.

Добавете Вашия коментар

TOP