Лавина помете и уби младеж и девойка в Пирин планина /Обновена/

11 януари 2019 | 13:40
0 коментара
Лавина помете и уби младеж и девойка в Пирин планина /Обновена/

Двама българи, младеж и девойка, любители на екстремното каране на сноуборд извън ски зоната над Банско са загиналите от лавина в Банско..

Трагичният инцидент стана по обяд под връх Тодорка, в посока на хижа „Бъндерица”.

Сигнал за трагедията е подаден в Планинската спасителна служба от други скиори в 11,28 часа днес, те видели как огромната снежна маса повлича и затрупва двамата млади мъже по един от улеите под връх Тодорка.

„Току-що извадихме и второто тяло, за съжаление са загинали и двамата, не са имали никакъв шанс в тази голяма лавина, която са подсекли при спускането си”, споделиха планински спасители от Банско, които се отзоваха на сигнала за инцидента.

Шефът на Българския червен кръст – Христо Григоров, призова скиорите и сноубордистите да не напускат територията на ски зоната, за да търсят повече адреналин. В момента има много навявания от нов сняг, лавинната опасност е висока, всеки улеи крие риск „да събуди” лавина” при спускане. „Екстремното каране е като руска рулетка, двама млади хора загубиха живота си в лавината. Не бива по този начин да се рискува нито един човешки живот. Трябва да се спазват правилата, спасителите и собствениците на ски зоната непрекъснато предупреждават за опасността извън ски зоната”, категоричен бе Христо Григоров.


Добавете Вашия коментар!