Лафче, наргиле... Децата ни в челото на пушещите!

07 Февруари 2019 | 11:25
0 коментара
Общество

България се нарежда на второ място сред 42 страни по брой на пушачите на наргилета на 15-годишна възраст.

Масово децата на тези години посягат към водната лула поне един път в седмицата.

В челната статистика попадат и малчуганите на 11 и 13 години. По този показател страната ни е на пето място, сочат данните от проучване на СЗО, които са приложени като мотиви от депутати от Обединени патриоти към внесените от тях поправки в Закона за здравето и в Закона за закрила на детето.

Патриотите, начело с Валери Симеонов, са внесли предложения за забрана на пушенето на закрито на наргилета, независимо дали с тютюн или плодови смеси. Освен това те искат към съществуващата забрана за предлагане и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца , да се добавят и наргилетата.
Към момента употребата им не е ясно регламентирана в българското законодателство.

Според авторите на предложенията за промени в нормативната уредба, заради ниската здравна култура много хора считат, че пушенето на наргиле с нетютюневи смеси е безвредно, а модната тенденция сред младите за групово пушене води до вреди и за пасивните пушачи.

Не е ясно какъв пазар засяга промяната, тъй като голяма част от смесите за тютюн, плодове и листа за наргилетата не се следят официално нито като продажби, нито като канали за дистрибуция.

За забрана на наргилетата за деца се заговори преди две години. Здравното министерство проведе широко обществено обсъждане, но така и не внесе поправки в закона по темата. Мотивите за забрана на наргилетата в закрити помещения на Обединени патриоти са същите като отпреди две години.

Според тях цел на законопроекта е опазването на здравето на населението и в частност – на децата и подрастващите.

Потребителите на водна лула (наргиле) вдишват същите вредни вещества както при цигарите, но въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето. За разлика от цигарата, където пушенето трае пет минути, при наргилето то може да продължи до 45 минути и експозицията на токсични смеси е десет пъти по-голяма, се казва в мотивите.

Вредните вещества, които се отделят при горенето, са въглероден диоксид, въглероден оксид, азотен диоксид, серен диоксид и твърди частици. Всички те водят до увреждане на дихателната, сърдечно-съдовата система и зъбите, а пушачите на наргиле страдат по-често от хронична обструктивна белодробна болест и възпаление на венците, посочват още патриотите.

Добавете Вашия коментар

TOP