Късни голове на Гризман и Пайе класираха Франция на 1/8-финал

16 Юни 2016 | 00:05
0 коментара
Спорт
Късни голове на Гризман и Пайе класираха Франция на 1/8-финал

Домакинът на Евро 2016 Франция победи трудно дебютанта на еврофинали Албания с 2:0 след късни голове в среша от втория кръг на група "А" и с пълен актив от 6 точки стана първият тим, класирал се за 1/8-финалите на турнира. В герои за "петлите" се превърнаха влезлият като резерва през второто полувреме Антоан Гризман (90) и Димитри Пайе (90+6), който вкара второ попадение от началото на турнира след това в последните минути срещу Румъния (2:1) в мача на откриването.

Франция няма загуба в последните си пет състезателни мача в Марсилия (4 победи и 1 равенство). Това бе първи мач на „петлите“ от голямо първенство в града след успеха с 3:0 над ЮАР в груповата фаза на Мондиал'98. „Стад Велодром“ беше арена и на френската победа с 3:2 над Португалия на полуфиналите на Евро'84. Като цяло „петлите“ имат вече 14 мача в Марсилия – 7 победи, 3 равенства и 4 загуби.

Феновете и футболистите на Франция и Албания почетоха преди началото на мача убития полицай и жена му при инцидент в страната-домакин на Европейското първенство.

Срещата на "Стад Велодром" започна с очакван домакински натиск и още в 4-ата минута Пайе центрира от фаул, а Оливие Жиру с глава отправи първия опасен удар в мача, но над албанската врата. Лека полека албанците започнаха да поглеждат по-смело към вратата на Юго Лорис, който обаче не бе затруднен сериозно. След това Марсиал на два пъти бе блокиран от албанските бранители.

В 24-ата минута Албански футболист центрира отдясно и Садику бе изпуснат от отбраната на "петлите", но Лорис се намеси. В 39-ата минута албанците отново застрашиха вратата на Лорис след ъглов удар и шут на Леняни, след който топката излезе в аут. До края на полувремето имаше още едно разбъркване пред вратата на "петлите", но бранителите успяха да се справят със ситуацията. 

Веднага след почивката Оливие Жиру центрира отляво, Матюиди продължи с глава и Кингсли Коман също с глава отправи опасен удар, минал на сантиметри покрай вратата. Отговорът на албанците дойде в 52-ата минута, когато след центриране отдясно Мемушай отклони топката с крак и тя срещна страничната греда. Две минута по-късно появилият се като смяна на почивката Пол Погба имаше страхотен шанс да даде преднина на Франция, но от изгодна позиция шутира над вратата. 

Играта продължи да бъде динамична, като възпитаниците на Дидие Дешан пресираха съперника дълбоко в неговата половина, а албанците отговаряха с опасни контраатаки. В 63-ата минута Пайе центрира от фаул, а Кошчелни отправи опасен удар с глава, но отново над албанската врата. Три минути по-късно и Жиру направи пропуск след центриране на Коман, а в 69-ата минута и нацели страничната греда след нов удар с глава. До края на мача французите продължиха да доминират и пропуски направиха последователно Пайе, Кошчелни и Канте в 84-ата след рикошет в тялото на бранител. 

Финалният щурм на "петлите" даде резултат в последната 90-ата минута, когато Адил Рами центрира отдясно, а влезлият като резерва Антоан Гризман с глава се разписа за 1:0. В последните секунди на добавеното време Димитри Пайе оформи крайното 2:0 и Франция записа втора победа в турнира. Така с пълен актив от 6 точки "петлите" са първият отбор, класирал се за 1/8-финалите, тъй като при каквито и да е развои в последния трети кръг не може да бъдат изместени от едно от първите две места в групата. 

ФРАНЦИЯ – АЛБАНИЯ 2:0
1:0 Антоан Гризман (90), 2:0 Дмитри Пайе (90+6)

СЪСТАВИ
Франция: 1.Юго Лорис, 19.Бакари Саня, 3.Патрис Евра, 4.Адил Рами, 21.Лоран Кошчелни, 5.Нголо Канте jalt.jpg, 14.Блез Матюиди, 8.Димитри Пайе, 20.Кингсли Коман (68 smqna.jpg 7.Антоан Гризман), 11.Антони Марсиал (46 - smqna.jpg 15.Пол Погба), 9.Оливие Жиру (77 smqna.jpg 10.Андре-Пиер Жиняк)
Селекционер: Дидие Дешан

Албания1.Етрит Бериша, 4.Елсеид Хюсай, 18.Арлинд Айети (85 smqna.jpg 7.Фредерик Весели), 15.Мергим Маврай, 7.Анси Аголи, 13.Бурим Кукели jalt.jpg (74 smqna.jpg 14.Таулант Джака), 22.Амир Абраши jalt.jpg, 3.Емир Леняни, 2.Анди Лила (71 smqna.jpg 21.Одисе Роши), 9.Ледиан Мемушай, 10.Армандо Садику
Селекционер: Джани де Биази

Баланс: 7 мача, 5 победи за Франция, 1 равенство, 1 победа за Албания, г.р. 12:3

Марсилия, „Стад Велодром“
Съдия: Уилям Колъм

БЛИЦ-СПОРТ

Добавете Вашия коментар

TOP