Къща за гости край Симитли ще връща 330 640 лв.

29 Май 2020 | 13:47
0 коментара
Бизнес

Фирма, построила къща за гости край Симитли, по пътя за Банско, ще трябва да върне 330 640 лв. безвъзмездна помощ, получена от фонд "Земеделие" по Програмата за развитие на селските райони.

Собственикът на фирмата Борислав И. сключил договор с фонда през 2014 г. за изграждане на къща за гости и закупуване на АТВ за организиране на разходки сред природата. Проверка на служителите на фонда установила, че къщата е построена, но клиентите са малко. Къща има 4 спални и апартамент, голям двор с беседка, детски кът и др. развлечения.

Установено било обаче, че за 2016 г. са реализирани общи приходи от нощувки и услуги 4425 лв., което е едва 3,1% от заложените в бизнес-плана. За следващата година приходите са 14 674 лв., или 13,71% изпълнение. За 2018 г. са констатирани реализирани общи приходи от нощувки и услуги 15 547 лв., или 14,53% изпълнение. Средно за трите години изпълнението на одобрения бизнес-план е а 9,6%. Заради това, в началото на т. г. фондът е издал Акт за публично държавно вземане, за да се върне цялата отпусната сума от 330 640 лв.

Борислав И. е обжалвал акта в административния съд в Благоевград, но съдия Димитър Узунов отхвърлил жалбата. Установено било, че не са изпълнени целите на проекта - да се развие селският туризъм, инвестицията не е достатъчно жизнеспособна, а собственникът не е разходвал средствата ефективно.
Той пък от своя страна се оправдал с неизпъленни договори с италианска фирма да му доведе туристи, както и с липсата на снеговалеж през последните години и нетипично високи за зимния сезон температури.

Съдът обаче е категоричен, че липсата на снеговалеж и високи зимни температури, не е форсмажорно обстоятелство.

Решението не е окончателно и собственикът ще го обжалва пред Върховния административен съд./24 часа/

Снимка - илюстративна

Добавете Вашия коментар

TOP