Към пиенето на мляко трябва да се подхожда внимателно

11 Юли 2019 | 00:01
0 коментара
Любопитно

Само генетичен тест може да даде точен отговор, дали млякото е полезно или противопоказано за хората. 

Наскоро Medical Xpress публикува резултатите от проучване на испански учени, които стигнаха до заключението, че умерената консумация на мляко и продуктите с ниско съдържание на мазнини намалява вероятността от развитие на някои заболявания, включително диабет тип 2 и рак - колоректален рак и рак на пикочния мехур. 


Според руския диетолог Римма Мойсенко към пиенето на мляко трябва да се подхожда внимателно - усвояването му от организма зависи до голяма степен от генетиката. Необходимо е да се извърши генетичен тест, за да се знае със сигурност дали човек може да пие мляко и дали това ще му донесе полза.

Например, има една категория хора, които не понасят лактозата, но усвояват добре казеина. Те могат да използват млечни продукти, които не съдържат лактоза: извара, кисело мляко, кефир, ”казва диетолога.


Римма Моисенко добави, че млечните продукти, които са източник на калций, дават възможност за подобряване на състоянието на костния метаболизъм. Въпреки това, човек може да има непоносимост към тези храни, в който случай калцийът ще бъде извлечен от костната тъкан. С този тип непоносимост, казва диетологът, млякото и всички продукти на базата на него е по-добре да се избягват, и калцият да се набавя от други източници на храна. 


Що се отнася до мазнините, Римма Мойсенко е убедена: трябва да се съсредоточите върху продукти с нормална, а не „нулева“ мазнина. Експертът препоръчва да се използва мляко не по-ниско от средното съдържание на мазнини - 2,5%, и извара - от 5 до 9% мазнини. - Тогава същият калций ще се абсорбира - казва Мойсенко. /Zdrave.to

Добавете Вашия коментар

TOP