КУРИОЗНО! Отстраниха 9 от 10 фирми, кандидати да санират сградата на община Благоевград срещу 3,330 млн. лв.

09 Октомври 2017 | 18:59
1 коментара
Общество

Отстраниха девет от десеттe строителни фирми и обединения, които кандидатстваха за саниране на сградата на община Благоевград. Това стана ясно вчера на заседанието за отваряне на ценовите оферти от комисията начело с юриста в кметството Никола Радойчев. Той подробно обоснова мотивите да не се допусне до финалния етап всеки от кандидатите и накрая отвори ценовото предложение на единствената фирма, чиято оферта се оказа, че отговаря на всички изисквания на възложителя – „Инфра Роудс” ЕООД от София.

Голяма част от кандидатите бяха объркали, че поръчката е по Националната програма за енергийна ефективност и съобразили офертата си с изискванията й, вместо с тези на ОП „Региони в растеж 2014-2020“. Вторият масов пропуск бе механичното почистване на плочите на фасадата на сградата.

Единственото обединение сред кандидатите бе ДЗЗД „Ерма строй“ на фирмите „Ерма билдинг“ ЕООД и „Евастрой“ ООД. Според данните в Търговския регистър собственичката на „Ерма билдинг” ЕООД Руска Митева е регистрирала дружеството на 27 юни със 100 лв. капитал и седалище в Пловдив. Партньорът й Георги Иванов от „Евастрой“ ООД е със 7 години опит, фирмата му е със седалище в с. Гелеменово, община Пазарджик. Един раздел от офертата им предизвика искрен смях у членовете на комисията , тъй като визираше мерки за заглушаване на шума с цел опазване на дивата флора и фауна при евентуално струпване на птици и диви животни.

В предложението си двете фирми визират демонтаж и монтаж на керемиди на скатен покрив, въпреки че покривът на кметството е с плоча и няма нито една керемида. Вместо монтаж на алуминиева дограма, каквото е изискването на общината, те предвиждат монтаж на ПВЦ дограма.

„Опазването на популацията на дивите животни не се отнася към предмета на обществената поръчка, тя не предвижда и изкопни работи, нито мерки по опазване на евентуални археологически или други находки, описани в офертата“, заяви председателят на комисията.

Заради поредица от несъответствия с изискванията на обществената поръчка бе отстранена и „Агрон груп“ ЕООД на Светлин Владимиров, с регистрация от 2014 г. в Несебър и капитал от 200 лв. В частта за отоплителната система даденият гаранционен срок бе 16 г., при максимално допустим 10 г. В офертата възложителят община Благоевград е объркан на едно място с община Ямбол, на друго е записано, че санирането ще подобри учебния процес в учебните заведения, от което става ясна груба небрежност от страна на „Агрон груп“ ЕООД по отношение на поръчката.

Столичната фирма „НСК София“ ЕООД на Светлин Владимиров бе отстранена заради противоречиви несъответствия в броя на работниците, заявени в различните приложени от тях документи, за разминаване на линейния график и технологичната програма и че не се е съобразила с изискването на възложителя за монтаж на алуминиева дограма, като е планирана ПВЦ.

Строителната фирма на общинските съветници Димитър Урдев и Васил Миладинов „Динатстрой“ ООД също не стигна до финала. Сред причините за това са предвидената гипсова шпакловка и силикатна мазилка за 7800 кв.м, 4 пъти повече от заявените от общината 1968 кв.м площ да саниране.

Кюстендилската фирма „Булплан инвест“ ООД на съдружниците Николай Йосифов, Антоан Стоянов и Димитър Делийски бе отстранена заради несъответствие на гаранционния срок в част „Отоплителна инсталация“, при максимално допустим 10 г., офертата им е за 16 г. Освен това са заложили изграждане на нова покривна конструкция, което не е обект на поръчката.

Благоевградското дружество „Елитстрой“ АД на Изабела Георгиева и Васил Георгиев също не бе допуснато до финала заради несъответсвия в технологично-строителната програма, в която се предвижда разрушаване на сгради и съоръжения, строително-монтажни дейности в болница и са включени неадекватни дейности към поръчката.

Извън надпреварата остана и столичната фирма „Ърбън грийн“ ЕООД с управител Дарин Лашков, регистрирана преди 4 г. с капитал от 130 лв. В офертата административната сграда на общината се разглежда като жилищна. Записано е, че се предвижда архитект да координира действията с ръководството на „Строителство и саниране инженеринг консулт“ ЕООД, (б.р. чийто мениджър преди няколко години е бил бившият зам. кмет по строителството на Благоевград инж. Янко Янков), което е в дисонанс с изпълнителя на поръчката „Ърбън грийн“ ЕООД, посочили друга фирма за изпълнител.

Благоевградската фирма ЕТ „Маргарита-П-Иван Костадинов“ на Пепи Петрунов е отстранена също за поредица разминавания в изисквания и оферта. На 8 страници в документите си тя описва технологията, която ще спазва за полагане на топлоизолация по фасади, а в поръчката се иска вътрешна топлоизолация. Има разминаване и в заявения технологичен и линеен график. На едно място е посочено, че 5-има работници ще монтират външно скеле първия ден от работата, на друго – на 5-ия ден.

Последната благоевградска фирма, кандидатствала за саниране на сградата на общината – „Глаболгарстрой-Благоевград” АД, също е отстранена заради разминаване на броя на работниците, вписани в линейния график и в диаграмата на работната ръка заедно с още някои важни пропуски.

Единствената фирма, която се оказа, че отговаря на изискванията, поставени от възложителя, е софийската „Инфра Роудс“ ЕООД на Антон Арнаудов. Затова и само неговата оферта бе допусната до последния етап – отваряне на ценовите предложения. 3 310 786,50 лв. с ДДС е цената на „Инфра Роудс“ ЕООД за проектиране и саниране. Начално обявената от общината цена бе 3 330 799,40 лв. с ДДС.

Дали това ще е фирмата, която покрива изискванията на общината и за качество, и дали тя ще бъде предложена на кмета за подписване на договор с нея, ще стане ясно до седмица.Струма

Добавени коментари

яснооооо публикува:
10 Октомври 2017 | 12:27
Нито една от фирмите не е от нашите, затова са дисквалифицирани, а това значи, че не са се съгласили на съответния % за кмета и бандата му. А и за туфлека Камелия Вълкова!

Добавете Вашия коментар

TOP