Курбани за здраве на Свети дух в Симитлийско! Сенокос и Полето почетоха храмовите си празници

18 Юни 2019 | 11:57
0 коментара
Култура

Китното село Сушица празнува своя храмов празник вчера.

Църквата в двора на кметството, наречена „Света Троица”, събра много потомци на селото от близко и далеч на курбан. На Свети Дух всички са дошли да запалят свещ за здраве и благополучие.

Тържествен водосвет отслужи отец Бисер, а гостите нетърпеливо очакваха на опашка да бъде осветен и курбанът.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов, председателят на общински съвет Владимир Христов уважиха празника.

На Свети Дух миряни се събират за празничен курбан и на древно оброчище край село Полето.

На оброчището преди години беше поставен най- християнският символ- 11 метров кръст, който да бележи вярата и отдадеността на миряните към Бог от Торици. Там историята е изключително интересна.

Преди години местните решили да преместят двете каменни плочи, белег на древното оброчище, в селото, за да са по-близо до тях. Последвали беда след беда, които спохождали местните. И те върнали каменните плочи в оброчището, разказват старите баби. Оттогава до днес жителите на Полето почитат Свети Дух на святото място, докъдето вече и с кола се стига.

Отслужен бе тържествен водосвет и благословена храната. Музика за празнуващите не липсваше, а кметът на селото Иван Манчев се бе погрижил за удобството на всеки. Кметът на община Симитли- Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов, председателят на Общински съвет Владиир христов посетиха чудното място и вдигнаха наздравици с празнуващите.

Не липсваха и традиционните търгове на църковни празници. Депутат си купи хавлиена кърпа за 50 лв, кмет ще яде мед от 100 лв за бурканче.

Добавете Вашия коментар

TOP