Кулминация на честванията за 106 години свободен Петрич

29 Октомври 2018 | 06:58
0 коментара
Общество

С историческа възстановка започна честването на 106 години свобода в празничния за Петрич 28-ми октомври. Шест сдружения от цялата страна се включиха в историческия проект, идеята за който беше на сдружение „Арамии“ гр. Петрич.

В ролята на освободителя на Петрич – кап. Никола Парапанов, влезе председателят на Пътуващо читалище „Бащино огнище“ Ивайло Шопски. Всички участници в историческата възстановка извървяха пеш разстоянието от кв. „Виздол“ до градския площад, където отново пушка гръмна и възвести освобождението на Петрич.

Веднага след това петричани посрещнаха Представителния ансамбъл на въоръжените сили към Националната гвардейска част. Изпълненията на сцената, сред тях и песента за Петрич, засилиха патриотичното чувство навръх 106-годишнината от освобождението на града. В приветственото си слово кметът Димитър Бръчков припомни имената на видните възрожденци и образователни дейци от м. октомври 1912 година, на първата градска управа ръководена от Михо Попов, на поелите околийското управление в първите часове на свободата.

„Никой и никога няма да заличи град, чиито хора, доброволно се самооблагали, за да имат училище, няма никой да посегне на град, в герба на който дори и момата брани с меч бащино огнище…Това е Петрич, това са петричани!Всяко събитие от летописа на нашия роден край ни кара да изпитваме уважение, респект и преклонение“, посочи кметът Димитър Бръчков.

За 106-годишнината от освобождението на Петрич тържествената заря проверка на Националната гвардейска част бе приета от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

В поздравителните думи към петричани Цвета Караянчева отбеляза, че с чувство на трепет и преклонение, всички днес шепнем имената на героите на Освобождението, които са ни нужни като пламъка на свещ, огряваща бъдещето.

“Тук в сърцето на Пиринска Македония можем да кажем, че свещената Балканска война е война  за национално самоопределяне, за защитени граници и достойно бъдеще“, обобщи председателят на Народното събрание. 

Цвета Караянчева подари на кмета Димитър Бръчков плакет от годината на европредседателството на България.

Добавете Вашия коментар

TOP