Кукерите от квартал „Струмско“ на Благоевград подариха на кмета Ап. Апостолов колаж от снимки от участията им в досегашните издания на фестивала

13 януари 2018 | 16:50
0 коментара
Кукерите от квартал „Струмско“ на Благоевград подариха на кмета Ап. Апостолов колаж от снимки от участията им в досегашните издания на фестивала

Кукерите от благоевградският квартал „Струмско“ подариха на кмета на Симитли – Апостол Апостолов специален колаж от снимки от техни участия на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ през годините.

Това се случи по време на дефилето, което те направиха в рамките на маскарадните игри. 

Кукерската група от кв. Струмско Благоевград представи  пред жителите и гостите на община Симитли с „Посрещане на сурвакарите от чорбаджиите”, както и характерните типажи за областта – старци, кукери и други атрактивни роли от старото и новото време.

Групата на кв.Струмско, гр.Благоевград, с ръководител Венцислав Лудачки се състои от 200 участници и впечатли публиката с цялостното си представяне. 

Сурвакарската група на кв. Струмско Благоевград е създадена от самото заселване на района от околните села. В миналото района е бил известен с провеждането на сурвакарските шествия в община Благоевград и региона. 

Има множество участия в община Благоевград, град Разлог, град Симитли, Момин проход и международния фестивал на маскарадните игри в гр. Перник, където за 2011г. получава Златен медал за най-атрактивна група, за 2012 година присъдена награда Златната маска, за 2013 – сребърен медал за атрактивност от Югозападна България, за 2014 година – Първо мяасто за най-атрактивна група. 

През 2013 год. групата взема участие в кукерски фестивал “Кукерландия” гр. Ямбол, където спечели първо място.

На 05.01.2014 год. групата спечели наградата за най-добра композиция в Благоевград. 

Уникалните и красиви кукерски облекла на групата бяха забелязани и харесани  не само в България, но и в чужбина.

През 2015г. кукерите от сурвакарската група бяха специално поканени от световноизвестната метъл група „Рамщайн” и взеха участие в заснемането на музикален клип към новия  албум на групата. 


През лятото на 2015г. участваха в заснемането на сцена от игралния филм „Кебап  Роял – приключенията на последния белгийски крал по балканските пътища, коопродукция на Холандия, Белгия и България.

Кукерите заснеха рекламен клип на фирма „ФИКОСОТА” и участваха в снимките на увода към българския игрален филм „Козият рог”.
Кукерската група от с. Турия,която се представи преди тях пък бе с ръководител Христо Петров. 

Броят  на участниците в нея е 36 /28 мъже, 5 жени и 3 деца/.
В село Турия един от най-очакваните обичаи са кукерските игри.
Има и още една група от участници, които са с потъмнени със сажди лица и облечени в шарени дрипи.

Те носят със себе си колиба от дърво и сламен покрив, която накрая се запалва, а старците, в случая „доброто“, погват дрипавата тълпа. В ритуала взима участие и християнско семейство, празнуващо Заговезни с баница и „мятане“ на халва.

Кукерите от село Турия са носители на много награди и отличия на фестивали от цяла България - Перник, Ямбол, Симили, Елхово, Раковски, Широка лъка, Разлог, Симитли и редица други. Освен във фестивали на територията на нашата страна, те са взимали участие в Македония и вече три години  във Франция.

Кукерската група от с. Брежани, общ. Симитли с ръководител Благой Стефанов се състои от 160 участници (110 мъже, 20 жени и 30 деца).

Групата е създадена през 1934г. в своята история е участвала на много международни фестивали на кукерски и маскарадни игри, от които има множество награди и грамоти.

Разнообразието от маски правят групата атрактивна и интересна. Същите са изработени от кози кожи, дървесен мъх и сълзика характерни за нашия край. В групата участват още старци, съвременни персонажи и актуални изпълнения на самите участници.

Кукерите в с. Брежани носят наименованието бабугери. 


Добавете Вашия коментар!