Кукери ще гонят злите сили в Елешница навръх Великден

12 април 2019 | 11:32
0 коментара
Кукери ще гонят злите сили в Елешница навръх Великден

Всяка година навръх Великден кукери гонят злите духове в разложкото село Елешница с традиционни обреди, карнавални маски и облекла, тъпани, музика и танци.

Ежегодно, наши и чужди туристи не пропускат да видят зрелищния карнавал, в който имаше стотици жители на Елешница в народни носии.

Много от гостите идват от съседния курорт Банско и Разлог, за да видят как се празнува Възкресение Христово с кукерско шествие. Чужденците снимат непрекъснато с видеокамери, фотоапарати и мобилни телефони танците на кукерите. Най-много като цяло обаче са руснаците и македонците.

Село Елешница е единственото в Югозападна България, където съществува традицията да се организира кукерски фестивал именно на Великден.

Традиционно, хилядно множество от местни хора и гости се събраха на уникалното кукерско шествие, с което започна общоселският празник в първия ден на Възкресение Христово.

Според традицията, това се прави на Великден, защото от този християнски празник винаги е бликала вярата и надеждата за сполука, здраве и плодородие, за пролетно обновление и възраждане.

В Елешница могат да се видят едни от най-хубавите костюми от кожи, които се оценяват по дългия и гладък косъм, хвалят се елешничани. Хиляди левове струват тези одежди, местни кукери дават много пари и за костюм под наем, само за да го облекат и покажат на днешния празник.

Преди да се съберат на площада, където е центърът на общоселското празненство, участниците в маскарада обиколят селото, за да прогонят злите духове и зимата, да възвестят пролетното пробуждане на природата и възкресението на доброто у хората.

Тази традиция в селото е от незапомнени времена.

Прекъсвана е за известно време преди промените през 1989 г., когато отново е възродена. Кукерският маскарад в Елешница е уникален и с женското участие в него.

Кукери ще гонят злите сили в Елешница навръх Великден снимка 1

Добавете Вашия коментар!