Кукери от Разлог ще вземат участие в Маскарадния фестивал „Кукерландия“ в Ямбол

09 Февруари 2016 | 16:34
5 коментара
Общество
Кукери от Разлог ще вземат участие в Маскарадния фестивал  Кукерландия  в Ямбол

Сборна група от 50 кукери на 7-те квартала в Разлог ще представят града на ежегодния Международен фестивал на маскарадните игри “Кукерландия“ в гр. Ямбол, съобщиха от пресцентъра на общината.

Кукерите на Разлог традиционно са поканени и участвали в различни карнавали и фестивали в страната и чужбина. Те представят обичая по гонене на злите сили, който по традиция се изпълнява на първия ден от новата година в карнавала „Старчевата“.

Карнавалът е известен още и с наименованията „Нова година в Разлог“ и „Сурва“.

С този обичай, както и с други, свързани с бита на хората от Разлог, градът печели наградата „Селище пазител на традициите“ през 2013 година за съхранение на етнографските си особености. Наградата е от кампанията „Пазител на традициите“, организирана от Асоцияцията за развитие на изкуствата и занаятите.

Сборната кукерска група от Разлог, със съдействието на Община Разлог, ще представи отново традициите и културното си наследство пред публиката на фестивала в Ямбол. Целта на Маскарадния фестивал е да запази богатството от  български традиции, свързани с маскарадните игри, да популяризира в страната и чужбина българското  фолклорно наследство.

Категориите, в които ще бъдат оценявани маскарадните групи са: кукерски групи; сурвакарски групи; смесени и други маскарадни групи, както и представяне на характерни за местната обредна култура специфични традиции.

7-членното жури от професионалисти в областта на етнографията, етнологията и фолклорното изкуство ще оценява представянето на маскарадните групи по традиционност, автентичност, артистичност и степен на осъвременяване и импровизация.

Маскарадният фестивал „Кукерландия“ ще се проведе в три поредни дни, като конкурсната програма започва на 27 февруари.

Добавени коментари

Язовецо публикува:
10 Февруари 2016 | 07:40
Хаха 300000 бона а на бабуджерето нищо догодина пак
Язовецо публикува:
10 Февруари 2016 | 07:37
Хаха
ТОШЕ публикува:
09 Февруари 2016 | 20:29
в проекта е добре описано че участваа 7 групи и требува да се обиколи целия град като е описано че требува чаушето да са сас звонци освен тва за проекта занае джуровия води се на некаква жена кондева кам проекто се има изисваня да се запази и атентова разложкия чауш сос звонци чуждите такъми требува да не се допускаа иначе се нарушава проекто и требува да се вращаа пари.
dane публикува:
09 Февруари 2016 | 17:09
za6to v nedelq ne be6e s sadesistvie s ob6tinata emi da vi kaja li za6to za6toto ne u4astva v proekta ..... proekta go raboti jena s izvestna razlojka familiq i tam e na qslata qzoveco i kukuviq a one palq4o slave capata e samo ma6a on samo tra4i kat kon proekto e za nad trista hilqdi leva qxoveco 6e kupi o6te koji i zvonci
мито публикува:
09 Февруари 2016 | 16:38
тава вече си е от общината а не на язовецо и кукувия проектите ама господ гледа

Добавете Вашия коментар

TOP