КС: Правителството има право да обявява извънредна епидемична обстановка

23 Юли 2020 | 15:54
0 коментара
Политика

Няма пречка Министерския съвет да обявява извънредна епидемична обстановка по предложение на министъра на здравеопазването въз основа на извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск.

Това става ясно от решение на Конституционния съд, който днес с 9 гласа "за" е отхвърлил искането на президента за установяване на противоконституционност на текстове от Закона за здравето. Те са свързани с обявяването на епидемична обстановка.

На особено мнение са били съдиите Георги Ангелов, Таня Райковска и Атанас Семов.

Според Радев промените в Закона за здравето, които бяха гласувани през пролетта, го отдалечават от конституционните стандарти, допускащи ограничаване на основните права, и не държат сметка за ролята, която законодателната власт има в този процес. Той смята, че се дава необосновано широко поле за ограничаване на основните права, което освен това не е ограничено времево, пише "24 часа"

С прехвърлянето на решението към МС "законодателят абдикира от конституционната си отговорност при ограничаване на основните права на гражданите, недопустимо делегирайки на изпълнителната власт делегирани му от Основния закон правомощия", беше посочено в мотивите на Радев.

Добавете Вашия коментар

TOP