Крум Зарков: Три пъти досега сме предлагали да си замразим заплатите и три пъти ГЕРБ го отхвърля

03 Април 2020 | 11:32
0 коментара
Политика

Крум Зарков

Фейсбук

 

От няколко дни и особено след вчерашното изявление на Цвета Караянчева получавам десетки съобщения на възмущение заради повишаването на депутатските заплати.

 

 

Недоволството на гражданите е напълно оправдано. То бе предвидимо и преди кризата с коронавируса, но днес, в момент в който всички са изправени пред огромни затруднения, избухването му стана неизбежно.


Три пъти от началото на този мандат парламентарната група на БСП е предлагала замразяване и намаляване на депутатската заплата, както и преразглеждане на метода за нейното изчисления. Три пъти това предложение бе отхвърлено от мнозинството.


По този повод и от уважение към хората, които ми писаха в последните дни, настоявайки за моето становище публикувам изявлението си от 04.05.2018г., когато от трибуната на Народното събрание се обърнах към своите колеги с думите:

 

"Уважаема госпожо Председател, уважаеми дами и господа народни представители! Преди малко повече от година Четиридесет и четвъртото народно събрание започна своята работа с основно възнаграждение на народните представители от 3210 лв. Това представляваше с близо 300 лв. повече, отколкото колегите, завършили работата на предишното Четиридесет и трето народно събрание.


За изминалите 12 месеца възнаграждението ни бе преизчислявано няколко пъти, като днес то е 3540 лв. Практически няма сфера в държавата, дори в частния или в публичния сектор, в която възнагражденията на служителите да растат с такава скорост.


Ето защо предлагаме основното месечно възнаграждение на народните представители да бъде определено на точно 2976 лв., с колкото са приключили предишните народни представители, и това възнаграждение да не подлежи на преизчисляване до края на легислатурата ни.


Освен това предлагаме народните представители да продължат да нямат право на неплатен отпуск, но техните ваканции да бъдат такива, каквито са за останалите български граждани.

 

Предлагаме затова в основните коледни и великденски празници да почиват толкова, колкото са официалните. Единствената ваканция на парламента да бъде от 1 до 31 август.


Уважаеми колеги, в допълнение към тези мотиви искам да доведа до Вашето съзнание и три аргумента. Първият е финансов. Предлагаме заплатата на народните представители да се намали с около 600 лв. месечно.

 

За 240 народни представители това прави около 144 хил. лв. на месец. Остават 36 месеца до края на тази легислатура, което прави 5 млн. 200 хил. лв. – спестени за държавния бюджет.


Освен това трябва да имаме предвид, че още около 200 лица – служители на висшата администрация, членове на комисии, избирани от този парламент, министри и други висши длъжностни лица са обвързани с нашата заплата.

 

Ако предложението ни бъде прието, то ще бъдат спестени за следващите 3 години около 15 млн. лв. Сигурен съм, че всеки от Вас има кауза, която може да бъде подкрепена с тези 15 млн. лв. и да бъде много по-близка до гражданите, отколкото нашето възнаграждение.


Вторият ми аргумент е от етичен характер, той е свързан с идеята за солидарност. От отговор на министъра на финансите на питане, отправено от нашия колега – народният представител Лало Кирилов, преди месец, е видно, че близо 30% от българите през миналата година са декларирали доход под 250 лв., повече от 1 милион са декларирали доход между 250 и 600 лв.

 

А онзи ден по време на 1 май от синдикатите ни припомниха, че 80% от българските граждани работят за заплата, по-ниска от средната месечна. Съгласете се, че не е нормално голямата част от нашите сънародници да работят за заплата под средната месечна, а ние да работим за три средни месечни.


Някои ще нарекат това популизъм (викове от ГЕРБ: „Не, не, не!“, смях, шум и реплики), но точната дума, уважаеми колеги, е солидарност. (Реплики.)
Подвикванията ми доказват, че трябва да издам и третия ми аргумент, той е имиджов, репутационен. (Реплики на народния представител Вежди Рашидов.)
Уважаеми господин министър на културата Рашидов, с тези 15 милиона бихме могли да подпомогнем (реплики от народния представител Вежди Рашидов) например Програмата за културен чек, която отказахте, защото няма пари!


Репутационен! Доверието в парламента! Естествено в нашата институция, най-висшата такава в държавата, се отразява общото недоверие към всички институции и ние сме длъжни да го имаме предвид.
Мислите ли, че ни помага онази новина, която на всеки 3 месеца излиза по телевизия и вестници, че депутатите отново са си повишили заплатите?


Мислите ли, че ни помага да изглеждаме по-добре в очите на гражданите онези репортажи всеки път преди Коледа и Великден, когато се казва, че ние ще почиваме 10 или 12 дни повече от останалите?


Имахме ли отговор по време на нашите обиколки сега, по време на ваканцията, на въпроса: „Защо почивате повече?“ Нямахме такъв отговор! (Реплики и подвиквания от дясно. Реплики на народния представител Красимир Велчев. Реплика: „Кой е почивал повече?!“)


Уважаеми дами и господа, естествено, надали с това решение просто ще преодолеем пропастта, която ни разделя от българските граждани и подвикванията Ви, включително от първия ред от многоуважавани хора, показва, че има много да се работи по този повод.


РЕПЛИКА ОТ ГЕРБ: Ти какво си работил, откакто си тук?


КРУМ ЗАРКОВ: Но разберете! Време е да се променим и това може да започне отсега! Защото повече зависи от ефективността на нашата работа, но зависи и от начина, по който си говорим тук, зависи от начина, по който ще променим този дебат. От този начин ще зависи и как хората ще приемат нашата работа, защото, повярвайте ми, в момента хората възприемат еднозначно нашата работа и недобре.
Затова моля да оставим подмятанията настрана и да се заемем сериозно с един въпрос, който може на Вас да не Ви се струва сериозен, но периодично е обект на обсъждания както в медиите, така и от гражданите.

Моля Ви за сериозно отношение. Благодаря Ви. (Ръкопляскания от „БСП за България“.)"Епицентър/снимка:Дума

Добавете Вашия коментар

TOP