Кресна е "за" източния вариант на АМ "Струма"

19 Септември 2017 | 07:33
0 коментара
Общество

Николай Георгиев, кмет на Община Кресна в интервю за Kmeta.bg. Кметът коментира какви са очакванията на гражданите на Кресна по отношение на строежа на АМ "Струма", как общината се справя след избухналия на 26 август пожар, както и кои са неотложните за решение проблеми на общината.

- Г-н Георгиев, притеснява ли ви строежът на АМ „Струма” в района на град Кресна?

- Не, не ме  притеснява. Всеки един гражданин в общината ни иска да има магистрала. Няма човек, който да не иска да да бъде изградена автомагистрала „Струма”. Има леки притеснения у някои, тъй като трасето ще мине през Кресненското дефиле. Жители на села се страхуват да не останат без достъп до нивите си, търговци – да не загубят клиентелата си, ако шосето мине встрани от сегашното трасе. Предложеният от правителството Източен вариант в момента е най-добрият от всичките останали. Той предвижда се движението в посока Кулата да е по сегашния първокласен път Е-79, то ще бъде разширено, ще се направят съоръжения за защита на животинските видове. Трасето за София ще минава на изток от Кресненското дефиле. Движението за столицата ни ще е по-високо като надморска височина от това към Гърция.

- Какви условия поставихте за подкрепата си по време на общественото обсъждане?

- Община Кресна ще подкрепи варианта за автомагистрала „Струма” на правителството, ако получи писмени гаранции за инвестиции в района и за неговото развитие. Изграждането на трасето трябва да допринесе за развитието на община Кресна, а не за нейното унищожаване. Изключително важно е гласът на моите съграждани да бъде чут и правилно разбран, както от МРРБ и АПИ, така и от всяка друга гражданска или неправителствена организация, която е заинтересована от темата. Крайно време е държавата да спре да се интересува единствено от прокарването на АМ „Струма”. Община Кресна и нейните граждани искат много повече от думите, искаме писмени гаранции, че ако бъде одобрен Източният вариант, то държавата ще изпълни всички поети ангажименти - направата на площадки за търговска дейност, които да имат канализация и електричество, изграждане на православен храм вън от тези терени, конкретни финансови ангажименти за развитието на общината, разработване на специални мерки за подкрепа на местния бизнес и предприемачеството, нисколихвено кредитиране и други стъпки за подпомагане на местното население. Според мен този вариант за разделяне на магистралата е икономически най-изгоден и най-много щади природата. Ако сегашният път Е-79 се ползва за лента в посока Гърция на новата магистрала, то доста тираджии ще влизат пак в града, за да почиват, за да хапнат, за да си купят храна. Мине ли цялото трасе горе, в района на село Стара Кресна, никой няма да се отбива през града ни.

- Огромен пожар избухна на 24 август и вилня цели 6 дни на територията на община Кресна. Какви са щетите?

- Щетите е сигурно, че са огромни. Специална комисия описва всичко точно и коректно. Няма да пропуснем нито едно населено място, нито един частен и общински имот. Нека приключи всичко, да се изтегли цялата техника, която бе разположена в района на огненото бедствие. Ще се опишат къщите, общинските пасища и мери, частните ниви и земеделски земи. Тогава ще сме наясно в какъв размер са нанесените щети от пожара в община Кресна. Вярвам, че правителството ще ни помогне. Още повече, че сме една от общините в тежко финансово положение. Открихме нарочна дарителска сметка. Благодарен и трогнат съм от съпричастността на много наши сънародници, на фирми, на организации, които вече помагат с пари, храни и други необходими неща. БСП осигури 10 000 лева. За пореден път българите показват, че са с добри и състадателни сърца. В общината вече са получени достатъчно дрехи, обувки, спално бельо и одеяла за задоволяване на всички потребности на нуждаещите се. Молбата към гражданите и фирмите, които желаят да дарят хранителни продукти, е да изпращат единствено консервирани и пакетирани храни, защото няма нужните условия за съхранение на малотрайни продукти.

- Продължавате ли да следвате плана за финансово оздравяване на община Кресна?

- Няма как, ако искаме да се възстановим и да започнем да функционираме нормално. Спазва се строга финансова дисциплина. Пари се харчат само по предназначение и по необходимост. Събираме данъци, в това число и стари налози, разпращаме писма на длъжниците – частни или юридически лица. В момента имаме над 20 изпълнителни листа. Голяма част от старите задължения са събрани, но имаме да събираме още 700 000-800 000 лева задължения към общинската хазна. Тоза за община като нашата е крупна сума. Въведени са лимити на разходите за гориво на цялата администрация, целта е да се спестят пари. Извършват се само належащи ремонти, наложени са лимити на мобилните телефони на чиновниците, както и на стационарните телефони в кабинетите им. Следи се и за харченето на средства за командировки и канцеларски материали. Непрекъснато се проверява давностният срок на задълженията към общинската хазна, за да не изтече и тези пари да станат на практика несъбираеми. Граждани, които не си платят местните данъци и такси, не се обслужват от общинската администрация, докато не погасят налозите си. Няма как, наследих много тежка ситуация. Общината бе с 4 милиона лева дългове. Изплатили сме малка част от тях. Съдим се с фирми за извършена от тях дейност при предишното управление, оспорваме стойността на фактурите за извършената работа – реконструкция и подмяна на водопровод и улична мрежа в град Кресна. Извършена е работа, но съм убеден, че сумата е много завишена. Според мен това е схема за източване на общините. Опеределени фирми работят с определен кмет, цените се завишават многократно. По този начин може за един мандат една община да бъде фалирана. Но община Кресна е далече от фалита. Има напредък и в съдебните дела, които водим. Очаквам сумата да бъде намалена. 3 милиона е сумата, която дължим по фактури и за която се съдим. Ще бъде сведена наполовина, дори и още повече.  

- Размерът на такса "смет" подлежи ли на дискусия и как трябва да се определя цената й?

- Категоричен съм, че тази година няма да предприемем увеличение на такса битови отпадъци, макар че общината ни има нужда от повече приходи, за да си стъпи на краката по-скоро. Моето лично мнение е, че размерът на тази такса зависи от броя хора в едно домакинство. Защото една къща, колкото и да е голяма, не акумулира боклук. Един имот само защото е в центъра на населеното място, не бива да се облага с по-висок налог, ако в него живее само един човек, който изхвърля малко отпадъци. В нашата община освобождаваме от такса смет тези имоти, в които е доказано, че не живее никой. Понеже самият имот не хвърля боклуци, това правят хората. Трябва да уточня, че има случаи, в които двама души хвърлят повече отпадъци в сравнение с други пет души. Така че е добре да се вземе предвид и количеството боклук, а не само броя на хората при определянето на размера на тази услуга.  

- Има ли проблем, който не търпи отлагане в община Кресна?

- Поел съм ангажимент пред хората в град Кресна за подмяна на водопровода. В селата на 90% водопроводите са подменени. Миналата година със собствени средства успяхме да сменим 3 километра тръби в общинския център. Искаме до края на тази година да подменим още 3 кимолетра водопровод. Правим опити да си осигурим финансиране от държавата, но все още няма рузултат. Ще продължм да търсим пари от държавата. Друг въпрос е как ще реагират управляващите.

- Няма ли развитието на туризма да вдигне стандарта на живот в общината?

- Секретарят на община Кресна Петър Галчев е председател на Българския туристически съюз. Имаме намерение заедно с БТС да кандидатстваме с проекти за изграждане на екопътеки, искаме бившия пионерски лагер в Пирин да го ремонтираме. Ще изградим модерен център там, който да се посещава от деца от цяла България и от чужбина. Ще има Зелено училище, учениците ще се запознаят с природата, с нейното опазване, с красотата, флората и фауната в Национален парк „Пирин”.  В момента имаме подобен център в село Влахи. Идват деца, виждат мечки, вълци, научават интересни неща за природата и животните.

Добавете Вашия коментар

TOP