Кресна чества 140 - годишнината от Креснеско- разложкото въстание

05 Октомври 2018 | 17:08
0 коментара
Култура

Със заупокойна молитва, отслужена от Неврокопския митрополит Серафим, в с. Стара Кресна бе почетена паметта на загиналите в Кресненско-Разложкото въстание от 1878-1879 г., избухнало тук на днешния ден преди 140 г.

Преди обяд днес в село Стара Кресна бе открит и осветен нов паметник, на въстаниците от 1878 г., както плоча на името на учителя-революционер от Кресна Стефан Карчев.

На 5 октомври 1878 година сборен отряд от около 400 въстаници, разделен на чети, под общото командване на Стоян Карастоилов /Стоян войвода/ и Адам Калмиков атакува османския гарнизон, разположен при кресненските ханове.

След 18-часово сражение, османската войска се предава. Пленени са 119 войници и 2 офицери, освободени са селата Влахи, Ощава, Ново село.

„Тези хора са тръгнали за да отдадат живота си за свободата на своя роден край, за всички онези, които имат нужда да живеят независимо и свободно да изповядват християнската си вяра”, каза Неврокопският митрополит Серафим.

В словата си кметът на Кресна Николай Георгиев и управникът на Стара Кресна Павел Паскалев казаха, че общината може да се гордее с подвига на предците си, вдигнали бунт за свободата на Пиринска Македония, оставена в пределите на Османската империя по силата на Берлинския договор.

От микрофона звучаха песни на самодейци, артист рецитира бунтовнически стихове. Честваният по повод избухването на Кресненско-разложкото въстание са под патронажа на президента Румен Радев.

Паметната годишнина се отбелязва с редица мероприятия, днешният паметен ден започна със Света литургия, отслужена в черквата-костница в Кресна, довечера в центъра на града ще има факелно шествие и богата концертна програма. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP