КРАЙ! Община Благоевград и „Универсал Строй Консулт” скъсаха договора за подлеза към кв. „Грамада”

29 Октомври 2021 | 22:05
4 коментара
Общество
КРАЙ! Община Благоевград и  Универсал Строй Консулт” скъсаха договора за подлеза към кв.  Грамада”

Няма надежда за подлез към благоевградския кв. „Грамада” поне в следващите няколко години. Община Благоевград и избраният за изпълнител на сложното съоръжение фирма „Универсал Строй Консулт” на благоевградския предприемач Георги Ганджов прекратиха по взаимно съгласие сключения договор за строителство.

И въпреки дадената му възможност да търси неустойка от общината за прекратения контракт Г. Ганджов се държал като истински жител на този град и се отказал от това си право, похвали го благоевградският кмет Илко Стоянов.

Причината за прекратения договор е РДНСК – Благоевград, която отменила строителното разрешение за подлеза като издадено в нарушение на доста нормативни закони.

В общинската администрация са на мнение, че при това положение няма смисъл да започват реализация на проекта, който впоследствие със сигурност ще доведе до доста финансови корекции, затова е по-разумно да отложат подлеза за следващия програмен период. За да не се губят парите, отпуснати от държавата за подлеза, миналата седмица от общината пратили питане в МРРБ има ли опция този проект да бъде заменен спешно с друг. До вчера отговор обаче нямаше.

Според инженерния състав на общината не е невъзможно подлезът да бъде заменен с надлез, който ще е по-евтин. Това може да стане само ако Национална компания „Железопътна инфраструктура” се съгласи да снижи в този участък плавно и леко железопътната линия с около 1,5 метра. Това обаче предполага нови разговори, писма, проекти, проектосметна документация, нова обществена поръчка за избор на изпълнител и т.н., тоест реализация преди 2026 г. е невъзможна.

Всъщност, че подлез към кв. „Грамада” няма да има, стана ясно още миналия месец, когато се оказа, че е необходимо препроектиране. Изиска го НКЖИ, която не одобри „прозореца” от 45 дни, необходими за строителството на подлеза. Според държавната компания не било възможно за такъв дълъг период от време влаковете по линия София-Петрич да бъдат спрени. Г. Ганджов предложил на НКЖИ заобиколен вариант, при който влаковете просто ще бъдат разредени, но тогава станало ясно, че ще е необходимо препроектиране, което ще доведе до нови стойности на обекта. Министерството на регионалното развитие също не харесало проекта на подлеза в частта за внедряването на електронната система за управление на градския транспорт, която е част от същия проект.

Финансирането на мегапроекта бе осигурено от Оперативна програма „Региони в растеж” и е на стойност над 4 млн. лв. За нея се правиха 2 обществени поръчки, обявени от предишните двама кметове на Благоевград Атанас Камбитов и Румен Томов, преписката на няколко пъти влиза в съда и в крайна сметка се оказа, че всичко е било напразно.в.Струма

Добавени коментари

lazar публикува:
30 Октомври 2021 | 09:20
eeee nali mite kenedi ke go stroishe ili mu svarshiha parite
васе ганцата публикува:
30 Октомври 2021 | 08:57
Имаше проект за надлез по времето на Паскалев но Камбата продаде земята Дони да си направи паркинг на хотел Бали. Няма лошо но ето идва момент който е жизнено важен да се направи едно съоражение един път за винаги.
ПОПИ публикува:
30 Октомври 2021 | 00:18
Тъй като подкопаването на земята ще ослаби основите на блоковете около пресечката е по-добре надлез. Ето възможности. Направете конкурс за дизайна на т/н/ crossover railway bridge. Не е трудно. Може да се вземат идеи от много Английско-говорящи с страни. Чичо Гугъл ще помогне а и ако преложите парична награда много млади хора ще се отзоват. Или млади по дух.
ПОПИ публикува:
30 Октомври 2021 | 00:00
Точно така. Преди доста време, когато ставаше дума за този подлез, предложих да се направи надлез за по-евтино и по-лесно. Ако е във формата на спирала която започва от малко по-отдалече може и да няма нужда да се променя линията.

Добавете Вашия коментар

TOP