Край на спора между магистратите в Благоевград, ВСС обяви конкурс за 1 граждански и 1 окръжен съдия

05 Юли 2019 | 17:15
1 коментара
Общество

Съдийската колегия на ВСС обяви конкурс за две места в Окръжен съд – Благоевград – едно за гражданското отделение и едно за наказателното, както бе решено в предходното заседание.

С това бе сложен край на спора между местните магистрати, в който председателят на ВКС Лозан Панов влезе в ролята на медиатор и миналата седмица лично дойде на крака в Благоевград, за да призове съдиите към диалог.

Другата кадрова новина е, че досегашният мл. съдия в Окръжен съд – Благоевград Страхил Гошев е назначен като съдия в Районен съд – Дупница, където председател е благоевградският кадър Иван Димитров.

Петричката съдийка Диана Хаджиева се премества в Софийски районен съд, където е преназначена заедно с щата си, който е закрит в РС – Петрич. По този начин миналата година бе преназначена на работа от Районен съд – Благоевград в Софийски районен съд съдия Мирослава Йорданова. По този ред в Районен съд – Перник се премества на работа добричката съдийка Кристиана Кръстева, а мястото там се закрива.

От тази възможност, която е утвърдена в чл. 194, ал. 1 от ЗСД, е поискала да се възползва и санданската съдийка Катя Сукалинска. Тя е подала заявление за преместване в Районен съд – Благоевград, но ВСС го е оставил без уважение, тъй като няма открита такава процедура поради липса на свободен щат. Катя Сукалинска е съпруга на общинския съветник Давид Сукалински, зам. председател на Патентното ведомство, които живеят с двете си деца в Благоевград, но и двамата пътуват ежедневно до работните си места – тя в Сандански, а той в София.

Кадрови раздвижвания има и в благоевградската прокуратура. Прокурор Анна Аврамова-Градева от РП – Благоевград вече е със статут на несменяемост след атестационна оценка „Много добър”. Същата максимална оценка „Много добър“ е получила на атестацията си и прокурор Станислава Арабаджиева от Окръжна прокуратура – Благоевград, която се очаква да бъде повишена в ранг. Това става ясно от последното заседание на членовете на прокурорската колегия на ВСС, на което са приети и кадрови решения.

Досегашният мл. прокурор в Районна прокуратура – Благоевград Вахиде Робова вече е прокурор. Мястото на младши прокурор веднага е запълнено, но ще бъде заето, след като спечелилият конкурса кандидат премине през курса на обучение в Националния институт по правосъдие.

На същото заседание кадровиците от ВСС са отменили решението си, с което бе приета оставката на петричкия следовател Борислав Недев. Оказало се, че той е оттеглил оставката си в деня, когато е била разгледана, но молбата постъпила по факса, след като членовете от ВСС вече я били гласували. Поради тази причина се стигна до отмяната на решението от 26 юни за освобождаването на следователя от Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура – Благоевград./Струма/

Добавени коментари

Темида публикува:
06 Юли 2019 | 00:23
"Един граждански и един Наказателен" , а не Окръжен съдия.Не преписвайте и грешките...

Добавете Вашия коментар

TOP