Крах на Европа, чума, олово и глобално замърсяване

10 Юли 2019 | 00:14
0 коментара
Общество

Европа е претърпяла пълен крах през късното средновековие. Това показват нови данни, събрани от многовековния лед на Гренландия и руска Арктика.

Учените са търсели следи от токсичния метал олово, който се е използвал широко в средновековната европейска икономика.

„Устойчивото нарастване на концентрацията на олово в леда, образуван в ранното и късното средновековие, показва, че европейската икономика се е развивала бързо по това време. Този растеж е спрял през XIII-XVI век, когато Европа е залята от епидемии от чума и концентрацията на олово в леда пада”, коментира Джо Маконъл от Института за изследване на пустините в Рино (САЩ).

През последните години учените активно се интересуват от това, как човешката дейност и растежът на населението са влияели върху климата и екологията в миналото.

Например преди година австралийски климатолози анализираха редица природни „климатични хроники”  - дървесни кръгове и проби от лед, и установиха, че глобалното затопляне може да е започнало не в средата на XX век, а през 1880-1890 г., когато Европа и Северна Америка преживяват бум на индустриалното развитие.

Историците и климатолозите отдавна се интересуват и от друга „визитна картичка” на човешката цивилизация – замърсяването на природата с олово и други тежки метали.

Древните римляни и много други народи активно са използвали оловото за производството на множество предмети, включително съдове, прибори, тръбопроводи и т.н. Токсичният метал е бил широко прилаган и в средства за преработка на храни, дори за рафиниране на захар. Едва през XX век масовото използване на оловото е ограничено.

Данните, събрани от леда, сочат, че европейската икономика преминава през няколко дълбоки кризи през последните 2000 години. Най-тежката от тях е свързана с „Черната смърт” – чумната епидемия от 1349-1353 г.

Тогава производството на олово за няколко десетилетия почти напълно спира като следствие от смъртта на около една трета от населението на Европа и унищожаването на икономическите и търговски връзки.

„За разлика от нашите предишни изследвания и работи на колеги, сега използвахме не една, а тридесет ледени проби. Нашият анализ потвърди, че дори преди индустриалната революция оловото започва да се натрупва в големи количества във всички части на Арктика и единственият възможен източник са европейските металургични предприятия”, посочва Маконъл.

Изследователите са открили следи от бързия растеж на френската икономика през 700–1000 г. и едновременното западане на бившата Римска империя, както и доказателства за възхода на първите германски кралства. Интересното е, че средновековна Европа е достигнала нивото на замърсяване на Римската империя едва в началото на XII век. Това показва, колко голям е бил крахът на икономиката след варварските нашествия.

Освен това данните разкриват резкия икономически срив, свързан с епидемията от чума по времето на византийския император Юстиниан.

Подобни последствия е имала епидемията от холера, ударила Европа в средата на XIX век. Особено видим е крахът на икономиката на Руската империя по онова време, който разкриват пробите, взети от леда на архипелага Нова земя.Източник: БГНЕС 

Добавете Вашия коментар

TOP