Костов: Ако започна да говоря с имена за КТБ, ще изостря рисковете за банковата система

17 Юли 2015 | 09:29
1 коментара
Политика
Костов: Ако започна да говоря с имена за КТБ, ще изостря рисковете за банковата система

ДПС вече е близко до позициите на панислямистите в самата Турция. Това прави мнозинството българи пристрастни към управляващите, които изповядват различни от тези идеи. Това каза пред bTV експремиерът Иван Костов в коментар за причините за стабилизация на правителството.

ДПС натрупаха огромен опит, бяха много време управляващи, израстнаха. геополитически те извършиха много сериозен завой към Анкара, обясни още той.

Кампанията на ДПС срещу съдебната реформа не е скришна, води се отвсякъде. Но това не е начин да се правят конституционни реформи, не може с буря и с натиск, трябва национален консенсус. Съгласието не може да се изтръгне със заплахи и натиск. Правилна стъпка е да се преговаря, каза Костов.

ДПС води кампания срещу мен с идеята, че нанася щети на РБ; те действат чисто политически. Но ще загубят много след местните избори. Много важно е обаче какво решение ще вземе ПФ за участието си в управляващото мнозинство, тогава нещата ще изглеждат другояче, смята той.

Големият риск произтича оттам, че след 2002 г. в Турция дойде неоосманистка партия на власт, ПСР на Ердоган. Особено след 2010 г. те набраха изключителна инерция, страната се ислямизира. Гиганстка мощ е съсредоточена в институция, занимаваща се с ислямизация на страната. Обявени са панислямистки политики, а рискът е във все по-тясната обвързаност на ДПС с тези сили, анализира Костов.

Кампания, целяща да прикрие истинското ограбване на банката, така Костов коментира факта, че неговото име беше намесено в темата КТБ. Европейските институции би трябвало да се заинтересуват какво става с една банка, която беше фалирана, призова той.

Ако в момента започна да говоря с имена, мога да изостря рисковете за нашата банкова система. Аз съм си взел парите, защото такъв е законът в България, аз не съм лихвар, каза Костов. Трябва да дадем шанс за стабилизация и да не хвърляме камъни под колелата.

За новия шеф на БНБ той каза, че той поема много голям риск като оставя екипа на Искров в банката. Има реален риск при евентуално дело да се наложи всички тези хора да си отидат вкупом. Сигурен съм, че г-н Радев е експерт от най-високата възможна класа. той е важният знак за правилната посока, в която върви стабилизацията на българската банкова система, не само персонално, но и с програмата, идеите и енергията си. Моето желание да разоблича някой винаги ще отстъпи пред стабилността на страната. бил съм министър-председател и знам какво значи да си отговорен, посочи Костов.  Той определи новия управител на БНБ Димитър Радев като специалист от много висока класа. /БЛИЦ

Добавени коментари

razlogenin публикува:
18 Юли 2015 | 11:44
тоа човечец заедно още сас стотина човечета от седесетата безенесетата.ендесеветата,герберетата вместо да ги трасат за това как кой и защо им порача да расипат дражавата тиа ги трасаа за акъл.много тъпо ама ле сме офци зомбирани блееме,та блееме.тоа щее видел лошо от диктатурата на мръсниа комунизам та разпродаде за без пари икономиката и живота на хиляди семейства.ако тава беше цената да одим спокойно по евросаюзо да им сме аргате и робе язък за лажните дека верувахме. да се онодам лееее да си проста лееее?

Добавете Вашия коментар

TOP