Кошмар в Неврокопско, регистрираха петима болни от морбили

14 Февруари 2019 | 09:59
0 коментара
Общество

Пет са случаите на морбили в България, обяви пред NOVA проф. Тодор Кантарджиев. 

Всички случаи са от малки населени места около Гоце Делчев. 

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести призова личните лекари да положат повече усилия за информиране на родителите за опасността от тази болест.
 
Два случая на заболели от морбили са потвърдени у нас

В София вече има случай на заболяла от морбили 37-годишна жена, която е настанена за лечение в Инфекциозна болница. „Вторият случай на 3-годишното дете се потвърди вчера в Националната референтна лаборатория. Вчера излезе резултата - положителен е. Това е детето, което е в Инфекциозна болница. Не коментирам защо не е ваксинирано", заяви проф. Кантарджиев.
 
"Освен това вчера в Референтната лаборатория бяха доказани три случая на деца между 1- и 2-годишна възраст с морбили. Те в момента лежат в отделението в болницата на Гоце Делчев",
И трите деца са от малките населени места около град Гоце Делчев.

Ваксинацията срещу морбили обичайно се прави до 13-ия месец след раждането с реимунизация на 13-годишна възраст.

Трето дете почина от морбили в Македония

„Морбили е най-опасно за най-малките преди те да бъдат ваксинирани на 13 месеца. Тези деца, които са техни братчета и сестричета, имат антитела в кръвта си, вчера доказахме това в Референтна лаборатория. Тези антитела са дадени от майката през плацентата”, каза още специалистът.


През последната година има бум на случаите на морбили в Европа, като само в Румъния десетки деца починаха от заразната болест. Подобна ситуация имаше и в съседна Сърбия.

Добавете Вашия коментар

TOP