Кошмар в Италия! Починаха още 168 души от COVID-19 само за 24 часа

11 Март 2020 | 08:01
0 коментара
Общество

Още 168 души в Италия са починали от новия коронавирус (COVID-19), с което общият брой починали става 631 души, докато новорегистрираните заразени са нараснали с повече от 10 процента до 10 149 души, съобщават световните информационни агенции. 


Цялата страна е поставена под карантина, като придвижването е силно ограничено.

Скокът на смъртните случаи в сравнение с регистрираните до вчера 463 души представлява увеличение с 36% и е най-голямото в абсолютни числа за едно денонощие, след като заразата беше засечена на 21 февруари, уточниха от Гражданската защита на Италия.

877 пациенти са в тежко състояние, спрямо 733 души в понеделник. Броят на хората, които са се възстановили, също се е увеличил и досега те са 1004 души, докато вчера са били 724 души.

Голямото увеличение на починалите и заразените идва в деня, в който влезе в сила наложената карантина над цялата страна от премиера Джузепе Конте, като границите на Италия бяха затворени.

Всички публични събирания, включително спортни събития, са забранени, движението на граждани е ограничено. Училищата и университетите са затворени до 3 април.

 

В Италия подцениха опасността от коронавирус, твърди германски вирусолог
Новият коронавирус е „много по-опасен от грипните заболявания, защото смъртността при Ковид-19 е между 0,5 и 1%, докато тази при сезонния грип – 0,1%", казва видният германски вирусолог Александър Кекуле от университета „Мартин Лутър". 

Според него, здравните власти в Италия дълго време са приемали случаите на Ковид-19 за сезонен грип. Дори болниците не са реагирали по съответен начин. Кекуле предлага всички хора, болни от грип, да бъдат проверявани и за новия коронавирус. Така по-бързо ще могат да се установи действителният брой на зеболелите. Той посочва, че вирусните заболявания обикновено изчезват с покачването на температурите през пролетта. Така доброто време може да прекъсне вълната на разпространение преди тя да застигне по-сериозно европейските държави.

 

За последните 24 часа германските власти са потвърдили над 200 нови случая, предаде ДПА. Изявленията на официални лица от провинциите Северен Рейн-Вестфалия, Бавария, Баден-Вюртемберг, Хесен, Долна Саксония и Берлин показват скок при новите случаи в сравнение с националните данни от вчера. Нови данни за цяла Германия се очаква да бъдат обявени утре сутринта от официалния германски орган за контрол и превенция на болестите Института "Роберт Кох".

Броят на заразилите се с коронавируса в Дания достигна 262 души, след като за последното денонощие той се е увеличил с 90 души, съобщиха днес датските здравни власти, цитирани от ТАСС. В Дания няма регистриран нито един смъртен случай. Поставени под карантина са 1101 души.

Опустошителна вълна на COVID-19 ще ни помете след края на лятото. За това предупреди главният вирусолог на берлинската университетска болница Charite Кристиан Дростен.

“През есента ще е критично, това е сигурно. Тогава ще има безброй неоткрити случаи в общините, тъй като опасността през лятото не попада в полезрението на епидемиолозите”, каза той. Рискът от инфекция ще се увеличава драматично.

Тогава очаквам рязко увеличаване на броя на случаите с коронавируса с тежки последици и много смъртни случаи”, прогнозира Дростен.

 

Проект за комплекти за бърз тест на коронавирус по домовете в Сиатъл финансира фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Резултатите ще излизат за два дни, а здравните служители ще бъдат уведомявани веднага за положителни проби.

 

Новият коранавирус за пръв път се появи в централния град Ухан в края на 2019 г. Повечето жертви в световен мащаб досега са в Китай, като Италия и Южна Корея са следващите по мащаб на засегнатост. Вирусът причинява тежка пневмония, която може да бъде смъртоносна за възрастните хора и хора с хронични заболявания.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP