Коронавирусът затваря съдилищата. Отменят всички заседания в цялата страна

10 Март 2020 | 07:33
0 коментара
Общество

Достъпът до сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще бъде ограничен заради появилите се четири случая на коронавирус в страната и последвалата ги заповед на Министерски съвет за вземане на превантивни мерки за разпространяването на вируса.

 

Това съобщиха от кадровия орган, като уточняват, че достъпът до основната зала, в която се провеждат заседанията на Пленума, на Съдийската и на Прокурорската колегии ще бъде ограничен, а този до залата за журналисти ще се осъществява през служебния вход откъм на ул. "Княз Борис I", пише "Правен свят".

Очаква се в следващите дни, когато предстоят заседания на колегиите и Пленума към ВСС, да бъдат отменени всички съдебни заседания в цялата страна.

Междувременно стана ясно, че всички съдебни заседания в съдилищата в Габрово се отменят до второ нареждане заради установените случаи на коронавирус в града. Това става ясно от сайтовете на Окръжния и Районния съд в града, на които са публикувани заповеди от председателите им, с които насрочените заседания се отменят.

В Окръжен съд-Габрово заседанията се преустановяват, считано от понеделник (9 март), а в Районния съд в града – от сряда (11 март). Страните по делата и техните процесуални представители ще бъдат уведомени по надлежния ред при последващо насрочване на открити съдебни заседания.

Отменени са и приемните дни на административния ръководител на Окръжния съд, свиканото събрание на съдиите от съдебния район на Окръжен съд – Габрово за обсъждане на Годишния доклад за дейността на съдилищата от съдебния окръг, както и планираното провеждане на Ден на отворени врати.

Със същата заповед е разпоредено достъпът до съдебната сграда на пл. "Възраждане" № 1 да се осъществява след задължителна дезинфекция и термометричен контрол.

На служителите в Районен съд – Габрово, имащи непосредствен контакт с граждани, ще трябва незабавно да бъдат осигурени и предпазни маски, ръкавици и дезифектанти, закупени със средства от бюджетната сметка на съда, гласи заповедта на административния ръководител на съда Пламен Денев.

Отделно и председателят на Софийския районен съд (СРС) Александър Ангелов е разпоредил специални мерки за безопасност. "Във връзка с предприетите допълнителни мерки срещу разпространението на заболяването COVID-19 и съобразно предложенията на Националния оперативен щаб, в Софийски районен съд е създадена организация за допълнително улесняване извършването на отдалечени справки, като такива могат да бъдат извършвани, както чрез сайта на съда, така и на телефони: за граждански дела – телефонен указател на деловодствата; за наказателни дела: тел.02/ 8954305, тел.02/ 8954306, тел.02/ 8954307, тел.02/ 8954308, тел.02/ 8954304, тел.02/ 8954309", гласи част от заповедта на съдия Ангелов.

От СРС припомнят, че всички книжа по делата могат да бъдат изпращани по пощата. При посещения в сградите на съда, както и участие в съдебни заседания се препоръчва да се спазва дистанция от поне един метър, както и да се спазват общоприетите практики за хигиена.

Във връзка с епидемиологичната обстановка в страната и Софийски градски съд моли гражданите приоритетно да използват интернет сайта на съда, както и посочените телефони за справки по дела. "Една от предприетите мерки е на гишета, които обслужват граждани, да бъдат поставени стъклени прегради. В момента се търси и ефикасен дезифектант, препоръчан от лекаря в съда", казват от СГС.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP