Коронавируса отлага кукерския карнавал в разложкото село Елешница на Великден

04 Април 2020 | 17:21
2 коментара
Общество

Коронавируса отлага ежегодния кукерски карнавал в разложкото село Елешница на Великден.

Вчера Народното събрание прие Извънредното положение в България да се удължи до 13 май, а Великден е на 19 април, което означава, че Общинският кризисен щаб-гр. Разлог, с председател инж. Красимир Герчев-кмет на Община Разлог ще се съобрази с тази наредба. Oще повече днес председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски заяви категорично: Не е време за празници!!! 

„Призоваваме всички български граждани да не възприемат Великден и Цветница като празници. Не е време за празници. Не правете никакви регистрации в хотели. Не ходете на църковните служби, защото там ще се заразите. Останете вкъщи без да се събирате. Не е нужно да се ходи другаде, всъщност не е и разрешено”, заяви проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Припомняме, че всяка година навръх Великден кукери гонят злите духове с традиционни обреди, карнавални маски и облекла, тъпани, музика и танци. Село Елешница в община Разлог е единственото в Югозападна България, където съществува традицията да се организира кукерски фестивал на Великден. Хилядно множество от местни хора и гости се събираха в уникалното кукерско шествие, с което започваше общоселският празник в първия ден след Възкресение Христово.

Маскирани мъже, жени и деца се наричат за здраве и берекет и прогонят злото. В него участват кукерските групи от трите махали в селото, които показват най-красивите носии, най-хубавите си костюми, най-интересните си сценки. Обичаят е предаван от поколение на поколение и е съхранен от местните хора.

Според традицията, както разказват местните, това се прави на Великден, защото от този християнски празник винаги е бликала вярата и надеждата за сполука, здраве и плодородие, за пролетно обновление и възраждане.

Кукерите се готвят за маскарада няколко месеца, веднага след големите новогодишни фестивали в Разлог, Банско, Перник, Симитли.

В Елешница могат да се видят едни от най-хубавите костюми от кожи, които се оценяват по- дългия и гладък косъм, хвалят се елешничани. Хиляди левове струват тези одежди, местни кукери дават много пари и за костюм под наем, само за да го облекат и покажат на великденския празник. Преди да се съберат на площада, където е центърът на общоселското празненство, участниците в маскарада обикалят селото, за да прогонят злите духове и зимата, да възвестят пролетното пробуждане на природата и възкресението на доброто у хората.

Както всяка година шоуто на кукерите завършваше с празничен концерт и връчване на различни награди за колективни и индивидуални отличия – за най-атрактивна група, за най-многобройна група, за най-възрастен и най-малък кукер, за най-добра мъжка народна носия и за най-добра женска носия.

Тази традиция в селото е от незапомнени времена. Прекъсвана е за известно време преди промените през 1989 г., когато отново е възродена. Кукерският маскарад в Елешница е уникален и с женското участие в него.

Добавени коментари

2082 публикува:
05 Април 2020 | 10:29
Една груба селска проява по-малко, санирани роби!
qsno e публикува:
04 Април 2020 | 23:03
normalno e da nema praznik v eleshnica tuka se sybirat hilqdi hora ako stane nekooq belq koi shte pomogne nikoj gospod da si ne pazi

Добавете Вашия коментар

TOP