Коронавирус: Една смърт на всеки 15 секунди

05 Август 2020 | 16:47
0 коментара
Любопитно

Глобалната смъртност от коронавируса надхвърли 700 000 души, като един човек умира на всеки 15 секунди през последните седмици, съобщава Дойче веле.

Данните за смъртността от последните две седмици се равняват на около 247 смъртни случая на час или един на всеки 15 секунди средно. Диагностицирани са над 18,5 милиона души, а около 11 милиона са се възстановили.

Ваксина

Швейцария е близо до подписване на сделка за осигуряване на достъп до коронавирусна ваксина, която в момента се разработва от американската фирма „Модерна“, според директора на Федералната служба по обществено здраве на страната.

"Намираме се само на няколко часа от подписването на договор за покупка. С този договор ще я получим много бързо", заяви директорът на службата Паскал Струплер по швейцарската телевизия.

В Индия производителят на лекарства „Зидус Кадила“ заяви, че е установено, че кандидатът му за ваксина е безопасен и добре поносим от пациенти в ранен стадий. Ваксината, ZyCoV-D, сега ще премине в изпитване в среден етап, заявиха от компанията. Последните етапи на ZyCoV-D трябва да приключат до февруари или март. Ако бъде одобрена, компанията може да произвежда до 100 милиона дози годишно като начало.

Обединеното кралство се договори за съвместна инвестиция за милиони лири с френската компания „Валнева“, която ще модернизира производствена база за производство на възможна коронавирусна ваксина. В изявление правителството заяви, че модернизираното съоръжение потенциално би могло да произведе 100 милиона дози ваксина за Великобритания и други страни. Предишни разговори показаха възможна инвестиция в съоръжение в Ливингстън, Шотландия.

Европа

Икономиката на Швеция се справи по-добре през коронавирусната криза, отколкото тази в други европейски страни, показват данни на статистическата служба на страната. Шведският брутен вътрешен продукт е спаднал с 8,6% през второто тримесечие на 2020 г., в сравнение със спада от 12,1% в еврозоната и 11,9% в Европейския съюз за същия период. Швеция предприе слаби и противоречиви подходи за управление на огнището на коронавирус, което позволи на повечето училища и бизнеси да останат отворени, докато други държави предприеха по-строги мерки.

Междувременно в Германия националната асоциация на болниците заяви, че те са добре подготвени за потенциална втора вълна от огнища там. Болниците имат и по-добри запаси от защитна екипировка, отколкото в началото на годината.

Азия

В Япония сироп за гаргара на гърло излетя от рафтовете на аптеките, след като губернаторът на западната префектура Осака обяви, че може да защити от коронавируса. Хиляди хора публикуваха снимки в социалните медии на празни рафтове и надписи „Изчерпано“, изображения, напомнящи за ранните дни на пандемията, когато медицинските маски и дезинфектанти свършиха.

Губернаторът Хирофуми Йошимура цитира проучване, което показва по-малко вирусно натоварване върху слюнката на 41 пациенти с леки симптоми на коронавирус, които редовно са правили гаргара с лекарство с разтвор на повидон-йод, в сравнение с тези, които не са го приемали.

Африка

Около 24 000 здравни работници в Южна Африка са се заразили с COVID-19, а 181 от тях са починали, съобщи здравното министерство на страната.
В момента Южна Африка е най-засегнатата страна в Африка. С над 521 000 диагнози на коронавирус, страната представлява над половината от общите инфекции на континента и е сред първите пет най-тежко засегнати държави в световен мащаб.

Здравните работници представляват 5% от общия брой на случаите в Южна Африка.

Северна и Южна Америка

Латинска Америка стана световен лидер по брой потвърдени коронавирусни смъртни случаи, изпреварвайки Европа. Проучване на Ройтерс, основано на официални данни, показа, че регионът е обявил повече от 206 000 смъртни случая, или около 30% от случаите в световен мащаб. Бразилия е най-засегната с почти 96 000 смъртни случаи, следвана от Мексико с почти 49 000 смъртни случаи. Вирусът също се разпространява бързо и в Колумбия, Перу, Аржентина и Боливия.

В Германия и на други места слуховете за „втора вълна“ от инфекции стават все повече. Докато болниците твърдят, че са готови, липсата на ваксина или надежден лек все още е причина за безпокойство.

Добавете Вашия коментар

TOP