Корнелия Нинова: Знаем, че ГЕРБ ги е страх от служебен кабинет на Румен Радев

11 Ноември 2018 | 15:29
0 коментара
Политика

Знаем, че ГЕРБ ги е страх от служебен кабинет на Румен Радев, но това не може да е основание да оспорват Конституцията на България. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти преди началото на Националния съвет на партията, предаде репортер на Агенция "Фокус"

"Вчера ГЕРБ открито оспориха Конституцията на Република България, като оспориха демократичния характер на служебно правителство на президент, който е разписан в Конституцията. Г-н Цветанов си позволи да каже, че служебното правителство работи непрозрачно и едва ли не е заплаха за правовия ред в държавата. Това нещо е разписано в Конституцията. Не пипайте основополагащите темели на българската държава и българската държавност", допълни още Нинова.

Тя уточни, че свързва цялата поредица от събития, които са се случили последната седмица.

"Отново атака по делото на Светла Бъчварова. Сваляне на имунитета на двамата колеги, заплахата от едрия бизнес, че няма да ни допускат до работа, защото искаме да проверим дали има нарушения, или не. Свързвам го в цяла поредица", каза тя и посочи, че визира и изказването на Цветан Цветанов, че служебният кабинет е нещо вредно. 

Във връзка с обръщението на президента Румен Радев за демокрацията, Корнелия Нинова заяви, че споделя напълно казаното от държавния глава.

Една от точките на днешния пленум бе да се гласува датата за конгрес на БСП.

Съветът прие предложението на Изпълнителното бюро на партията за провеждане на конгрес на 26 януари 2019 г. в Националния дворец на културата (НДК). По време на днешното заседание на съвета левицата реши, че на предстоящия конгрес точка за промени в Устава на партията няма да има.

По време на пленума НС на БСП единодушно прие декларация в защита на четиримата депутати от БСП,

подписали искането за ревизия на магистралите. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова коментира, че е недопустимо бизнесът да поставя условия на депутатите.

В декларацията НС на БСП се обръща към институциите и гражданите с настояване да проявят активност за опазването на основните граждански и човешки права, залегнали в българската Конституция.

"Опитите за ограничаването на правата на опозиционните народни представители започват да придобиват системен характер, изразяващ се в действия на парламентарното мнозинство, основани изцяло върху политическата целесъобразност, без да се съобразяват с основния закон на държавата", посочват социалистите.

От партията посочват, че в декларация на Камарата на строителите в България са били заплашени народните представители Елена Йончева, Георги Свиленски, Крум Зарков и Христо Проданов заради изказани от тях мнения и предприети действия.

НС на БСП и ПГ на "БСП за България" ясно заявяват своята подкрепа за колегите си, като разширяват подкрепата на искането им до Агенция "Пътна инфраструктура" с подписите на цялата парламентарна група, се казва още в декларацията на социалистите.

От БСП се обръщат към съдебната власт и отбелязват, че "снемането на имунитет на народен представител не бива да се превръща в обикновена стандартна процедура, която дава възможност за всеки формален повод народните представители да бъдат подлагани на натиск с прикрити, но и доста прозрачни политически намерения".

НС на БСП смята да запознае с текста на декларацията Европейската комисия и Съвета на Европа.       

Добавете Вашия коментар

TOP