Успяхме да спрем днес умъртвяването на животни в Шарково, като пуснахме жалби до Окръжната прокуратура в Ямбол, до главния прокурор и до Върховния административен съд. Това каза за Агенция "Фокус" лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка със ситуацията в Шарково.

"С тези жалби искаме заповедта за избиването на животните да бъде спряна, тъй като в нея пише, че решението за тяхното избиване е взето на основание на проби от 9 юли, а самото решение за избиването е на 4 юли. И не само това - има много други съмнителни факти, като например споделеното от хората, че въпреки изминалото дълго време, нито едно от животните не е дало симптоми за болестта, нито има починало от естествена смърт", каза още Нинова.

Тя пристигна в селото по-рано днес и заяви, че е поискала от МВР да оттегли полицаите, за да не се стига до сблъсъци.

Нинова поясни, че за днес БСП са спрели избиването на животните.

"Бяха стигнали полицията и ветеринарите до къщата на баба Дора, за която вече цяла България знае. Засега сме спрели и чакаме произнасяне на съда. Полицията се оттегли, а съдът трябва да каже дали тази заповед ще се изпълнява или ще я отмени", допълни лидерът на БСП. 

Историята на баба Дора, която трогна хиляди в мрежата
Историята на баба Дора, която трогна хиляди в мрежатаИзточник: Facebook/Daniel Stefanov - ‎ФотоСвят

Днес на извънредна пресконференция на БАБХ, д-р Георги Чобанов заяви, че около 400 животни в Шарково не са евтанизирани поради живите вериги и протестите на хората.

Според изпълнителния директор на Агенцията д-р Дамян Илиев пробите, взети у нас, доказващи чума по животните, са изпратени във Франция, където е бил доказан същия резултат. 

Той каза още, че ако му поискат оставката, е готов да я подаде.