Корнелия Нинова: Спечелването на изборите в София е част от промяната на цяла България

12 Септември 2019 | 07:51
0 коментара
Политика

Ние сме пред местни избори, с което затваряме един цикъл от нашата политическа дейност, който се изразява  в президентски, парламентарни, европейски избори и сега - местни.

 

За тези години ние имаме безапелационно спечелени президентски избори, удвоихме резултата на парламентарните избори, единствената партия сме, която увеличи резултата си на Европейски избори и като подкрепа, и като брой европейски депутати.

 

Ако гледаме тези процеси в тенденция, БСП за тези години расте като доверие в българското общество. И обратно –нашият политически опонент за тези години, ако следите резултатите спрямо предходните избори, ще видите, че върви надолу. При това, в тези години работихме в изключително сложна и трудна ситуация.

 

Още в първия момент, в който заявихме, че искаме да демонтираме паралелната държава, да се борим със статуквото и задкулисието, цялото това задкулисие с цялата си финансова и медийно мощ се изправи срещу нас и това не спря 3 години.

 

Беше ни изключително трудно, не успяхме след президентските избори да наложим победа на БСП и алтернатива на парламентарните и европейските. Тоест - не успяхме през национални избори да го направим. Мисля, че е времето да го направим чрез местни. Очевидно голямата промяна ще дойде отдолу. Ние я започнахме през 2016 година, сега трябва да я продължим  и затвърдим на местните избори, което е абсолютно възможно. На Европейските избори ние сме първа политическа сила в 60 общини, при положение, че имаме 30 кмета. В 120 общини бихме били на балотаж, ако имаше такъв. Това показва възможности на местните избори, които са още по-значими за всички ни – имаме огромен шанс този резултат да го затвърдим и увеличим. 

 

На национално равнище си поставихме за цел удвояване  на кметовете и увеличение на  общинските съветни с 30 процента – абсолютно възможна цел.. Какво ни трябва за да го направим – идеи, силни личности, които да олицетворяват тези идеи, както и много работа в екип. Само ние имаме платформа и на национално равнище, и местни платформи – „Визии” за всеки град и за всяка община. В това сме първенци, за съжаление сме единствени.Никой не говори за идеи за управление на общините. 

 

Силните личности ще ги изберете вие за София. Мисля, че партията в тази кампания проявява изключителна мъдрост и единство за издигане на такива кандидати, но ние всички – и кметове, общински съветници, НС и парламентарна група,  трябва да работим в екип.

 

Кампанията съвпада с най-активния политически сезон в България- приемането на бюджета и съпътстващите го закони. От парламентарната група ще имате пълна подкрепа, за онези политики, коит , за да станат общински, е нужна държавна политика. Парламентарата група ще внесе закон за местно самоуправление и местна администрация с реална децентрализация, с оставяне на част от данъците, събрани от общините там, за да ги ползват техните граждани.

 

С нов здравен модел, който поставя съвсем нова рамка към общинското здравеопазване, със закон за публичните предприятия – държавни, общински, което ще даде възможност да се развие на място политиката, за това комуналните услуги да се изпълняват от общински дружества, а не да се дават на концесия.

 

Със закон за възрастните хора, който ще даде възможност да се говори за социалните услуги, за социалните домове за възрастни по общините и т.н. Това ще бъде наша държавна политика през цялата кампания. Започнаха вече да внушават на хората – „нека парламентът да не се използва за политиканстване по време на кампанията”. Парламентът е място за политика и за нищо друго. Ние ще го използваме във всичките му законови и политически форми, за да покажем една общност, екипност  и посредователна политика на Българската социалистическа партия по тези въпроси. 

 

Спечелването на избори не може и не трябва да бъде наша цел. Това е средство за постигане на истинската цел,  а тя е да променим модела на управление на страната и в частност - модела на управление в София. Победата в София по всички прогнози, проучвания, настроения, е  възможна и зависи от тези неща, които ви казах – идеите, личностите и екипната работа. Вие ще изберете кандидата за кмет, когото ще подкрепим, вие ще подредите листата. Личното ми мнение  - човек с голямо доверие, който е уважаван от БСП , но може да събере и допълнителна подкрепа извън нас, с ясни ангажименти към софиянци и с нашата сила като партия и екип, може да бъде успешен модел за спечелване на София и промяна на София. Личността е много важно нещо – но аз бих искала бъдещият кандидат да отговори на въпроси и да поеме ангажименти, защото над всеки един от нас стои политиката на БСП.

 

И те са  - ще се работи ли за  това - почистването да се възлага на общинско дружество, ще се въведе ли безплатно ползване на транспорта със зелен билет, ще има ли видеонаблюдение по спирки, детски градини и подлези. Ще има ли специален фонд за строителство на общински жилища и облекченото им осигуряване на бедни семейства, ще има ли стипендии за студенти и за учащи, например лекари, които да имат ангажименти за общинското здравеопазване в София, ще се поеме ли ангажиментът да не се увеличават местните данъци и такси, и да се преразгледа договорът за концесия със Софийска вода? Единството на идеи, личности и екип може да се постигне само ако се обединим около платформата. 

 

Бих поставила така въпроса – в каква степен бъдещият кандидат ще припознае нашата платформа, ще поеме конкретни анжажименти и ще ги изпълняваме заедно. Спечелването на София може да бъде част от пътя за промяна на цяла България.Възможно е-  нека да се стегнем и да го направим.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP