Корнелия Нинова предлага да се направи нов антикорупционен закон

08 Април 2019 | 14:30
0 коментара
Политика

Нов антикорупционен закон, правила за избор на двамата европейски прокурори в България, както и да се проведат разговори в партиите, в обществото и с експертите за промяна в правомощията на главния прокурор и налагане на съдебен контрол върху актовете на прокуратурата - това са трите предложения, които лидерът на БСП Корнелия Нинова ще представи на днешното заседание на КСНС.

Това обяви Нинова пред журналисти преди началото на съвета.

Лидерът на БСП определи съвета като изключително важен и отбеляза, че ще настоява за конкретни мерки.

Според нея са необходими три неща и първото е добър закон. В момента имаме един закон, който беше написан набързо и в последната година и три месеца е поправян четири пъти, обясни Нинова.

Антикорупционната комисия проверява сделки на „Артекс“ за 3-4 години назад

По думите й това е нетрайно законодателство и резултатът се вижда. Трябва да има 10-15 човека, които са независими от партии, сигурни от провокации срещу икономически кръгове, на които да се даде възможност да провеждат този закон безкомпромисно спрямо всички, независимо от постовете ни, както и да има контрол върху изпълнението на закона, коментира лидерът на БСП.

Необходим е изцяло нов антикорупционен закон, за който имаме готовност, каза тя. Нинова предлага също да се проведат разговори в партиите, в обществото и с експертите за промяна в правомощията на главния прокурор и налагане на съдебен контрол върху актовете на прокуратурата.

Друго предложение на Нинова е за правила за избор на двамата европейски прокурори, които трябва да работят в България. Предстои техния избор, а няма никакви правила и рискуваме да бъдат посочени непрозрачно от определени кръгове, коментира тя.

На въпрос лидерът на БСП отговори, че до евроизборите остава по-малко от един месец, няма как за един месец всичко това да бъде прокарано в парламента и не е повод за връщането на БСП в парламента до европейските избори.

Добавете Вашия коментар

TOP