Корнелия Нинова постави три условия за общ антикорупционен законопроект с ГЕРБ

02 Септември 2017 | 13:59
0 коментара
Политика

Лидерът на БСП Корнелия Нинова постави три условия за общ антикорупционен законопроект с ГЕРБ.

Днес се провежда заседание на Националния съвет на БСП в централата на партията на "Позитано" 20. По време на заседанието е предвидено да се обсъждат приоритетите в работата на ПГ "БСП за България" и НС на БСП в новия политически сезон 2017/2018 г. и проектът за антикорупционен закон на левицата.

Лидерът на БСП посочи, че се опитват през последните дни им внушават, че трябва да направят общ законопроект с ГЕРБ.

"Ще го направим при три условия. Първото - този орган да се занимава с разследване, а не с констатации, тоест – истинско събиране на доказателства. Този орган да се занимава с престъпления корупционни по високите етажи на властта, а не с констатиране на административни нарушения. И този орган да има председател, назначен от президента на Републиката”, каза Нинова.

Тя посочи, че не може изпълнителната власт да си назначава председателя на органа, който ще ги контролира и председателят да предлага членовете на органа, който ще ги контролира.

„Този, който краде от четири тона суджук до няколко милиона в НДК, ще си назначава хората, които ще го контролират. Къде е принципът в това? Нека да има разделение на властите и взаимен контрол, както и власт – власт възпира”, посочи тя.

Нинова посочи, че антикорупционният закон е част от битката с паралелната държава. Тя посочи, че управляващите предлагат поредната имитация на борба с корупцията за отчет пред предстоящия мониторингов доклад. „Защо имитация? Тяхното предложение е орган, който събира информация, констатира административни нарушения и издава предписания.  Техният орган не е предвиден да се бори с престъпления, там не е предвидено да се борят с корупционни престъпления, не е предвидено да има разследване”, посочи Нинова и посочи разлика при тях.  

Според нея моментът е ключов за битката с корупцията. Тя цитира израза: Зарът е хвърлен и няма връщане назад.

„В такъв момент се намираме. Или започваме истинска борба с корупцията и го разбираме това, или за пореден път има имитация, народът няма да го разбере и ще помете всички”,  заяви Нинова пред Националния съвет на БСП. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP