Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини ГЕРБ в лъжа. Тя показа пред журналисти документи за подаден сигнал и извършени проверки на приватизацията на дружеството "Техноимпекс", в която е участвала.

Миналата седмица от ГЕРБ обвиниха Нинова в лъжа, за това че е казала, че трима главни прокурори са проверявали сделката за "Техноимпекс". От ГЕРБ показаха писмо на главния прокурор Сотир Ццаров, който заявява, че "от момента на сключване на договор за продажба на дружеството - 13 януари 1999 г., е изтекъл срок от почти 18 години, през който не са подавани сигнали, не са извършвани проверки и не е образувано досъдебно производство относно приватизационната сделка". 

Не са подавани сигнали - лъжа номер 1, подаден е сигнал, подписан от КТ "Подкрепа, посочи Нинова.

Не са извършвани проверки - лъжа номер 2, извършвани са две такива плюс финансова ревизия, добави тя. Нинова показа документи от 1998 г., 1999 г. и 2001 г.

ГЕРБ цитират писмо от главния прокурор Сотир Цацаров, чете се едно изречение от него, но не се показва целият документ, коментира лидерът на БСП и посочи, че се е сдобила с него. Нинова отбеляза, че с това писмо главният прокурор казва, че сделката е отново проверена през юли 2017 г. и е потвърдено, че по преписката не са налице данни за извършени престъпления.

Първият документ, който лидерът на БСП показа, е писмо от 1998 г. от икономическа полиция, с което във връзка с прокурорска преписка й искат заверени служебни копия на документи на "Техноимпекс".

Тя представи пред медиите и протокол от 1999 г. за доброволно предаване на исканите документи. Нинова показа и постановление от Софийска градска прокуратура от 2001 г., изпратено и до КТ "Подкрепа", в което се казва, че Софийска апелативна прокуратура е отменила постановление на СГП и е разпоредила допълнителна проверка и финансова ревизия на дружеството. В документа в заключение е написано, че от предварително извършената проверка, допълнителната такава и финансовата ревизия за 1998 г. се налага извода, че при извършване на приватизационната сделка на "Техноимпекс" Министерството е спазило необходимите процедури и липсват данни за образуване на предварително производство.

"ГЕРБ защо лъжете за "Техноимпекс" и за Корнелия Нинова?", попита лидерът на БСП.

По думите й цялата идея за ревизията на прехода през последните няколко седмици се свежда до "Техноимпекс" и Корнелия Нинова. Чули ли сте някой да говори за приватизацията на гигантите в българската икономика - на "Химко", "Кремиковци", БТК, "Булгартабак", на електроразпределителните дружества? Кога някои от тези, които разпродаваха и разпарчатосваха, ще излязат с ей такива документи, попита тя.

Тя отбеляза, че дружество с 28 акционери купува "Техноимпекс", не е само Корнелия Нинова. Нямам никакви зависимости, престъпления не съм извършила, заяви Нинова.

Тя коментира, че е лъснала истината за идеята на ГЕРБ за прехода. Тези хора нямат никакво намерение да въздадат справедливост и възмездие, отбеляза тя.

Днес г-жа Нинова реабилитира приватизацията като процес, казвайки, че след като не е осъдена, всичко е наред,

коментира на извънреден брифинг Тома Биков от ГЕРБ.

Той припомни, че социалистическата партия в продължение на десетилетия е твърдяла, че приватизацията е криминална. Или твърди вече, че не е криминална, или че единствената сделка, която не е криминална е за "Техноимпекс", поита Биков.

Корнелия Нинова не е платила реални пари, освен 70 хил.долара, останалите 90 на сто по сделката са компенсаторни записи и бонове, обясни Антон Тодоров. От ГЕРБ представиха редица документи като доказателство, в т.ч. и служебен доклад от одит, извършен през 1998 г. от дипломиран експерт-счетоводител за балансите във фирмата.

Когато се стига до приватизация на "Техноипекс", РМД-то се оглавява от Корнелия Нинова, тя става акционер и то с 33 процента, продължи Тодоров.След това, допълни той, стига до 31 на сто, а през 2005 г., преди да продаде акциите си, вече има 48 процента в РМД-то, което притежава "Техноимпекс".