Корнелия Нинова: 26 май е важен, за да свалим правителството на ГЕРБ!

20 Април 2019 | 18:58
2 коментара
Политика

На специално събитие в Южния парк в столицата БСП представи листата си за европейските избори.

 

Тръгваме за европейски избори, за предсрочни парламентарни избори, но най-вече на битка за „Справедливост сега“. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на представянето на листата на „БСП за България“ в Южния парк, предаде Агенция „Фокус“. 


„Благодаря ви, че сте днес тук. Общински председатели, областни председатели, кметове, председатели на общински съвети, народни представители, членове на Националния съвет – вие сте моторът на БСП и ние заедно сме екипът, който тръгваме в една емоционална, красива и вярвам победоносна кампания. Тръгваме за европейски избори, за предсрочни парламентарни избори, но най-вече тръгваме на битка за справедливост сега. Слоганът на нашата кампания“, каза Корнелия Нинова. Според нея е необходима справедливост днес, не след пет и десет години и не с празни и кухи обещания. 

„Днес българският народ и Европа имат нужда от справедливост. Ние първи като партия приехме своята програма за икономически развита, социална Европа - Европа на равните възможности, Европа без две и три скорости. Днес представяме пред вас и лицата на тази кампания“, каза Нинова.

 

Българите да гласуват и да не бъдат безучастни наблюдатели, а активни съзидатели на достойна България и справедлива Европа, призова Нинова. 

По думите ѝ трябва да бъде променен моделът на управление. „Скъпи българи, за това нещо просто се обръщаме към вас: излезте и гласувайте на 26 май. Не бъдете безучастни наблюдатели на началото на промяната. Бъдете активни съзидатели на човешкото си достойнство, на българското достойнство, на достойна България, справедлива Европа. „Справедлива сега“ – чрез нашите идеи, чрез нашия екип на 26 и с вашия глас: Победа за Европа и за България“, каза Нинова и пожела успех на всички кандидати за евродепутати.

 

Пълзяща диктатура на опозицията е безсмислица, но eдноличната власт в България е факт, защото един човек управлява народа и неговите пари, каза Корнелия Нинова във връзка с думите на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов от началото на седмицата, че всички трябва да се обединят срещу пълзящата диктатура на неговите опоненти. 

„С още нещо обаче днес трябва де се обърнем към българския народ. 26 май е важен, за да свалим правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, подкрепяни от ДПС. Нашата победа на европейските избори означава начало на промяната в България. Гражданите за европейско развитие на България (ГЕРБ) ни отчуждиха от европейските ценности, от българските ценности, лишиха ни от човешкото ни достойнство. Искаме свобода, основна европейска, българска и човешка ценност, но свободни хора ли сме днес? На едни от последните места по свобода на изразяване, на слово и медии. Който си позволи да мисли различно, да говори различно, да критикува, е подложен на безпрецедентен натиск. Ето ви Елена – най-ярък пример за това. Искаме равни възможности, но в България близките до властта са по-равни от другите“, коментира още лидерът на БСП. Тя посочи, че партията иска върховенство и равенство пред закона. 

„Оказа се, че колкото повече апартаменти имаш в България, толкова по си недосегаем за закона“, каза още Нинова. Според нея целта не е да падне една партия и да седне друга, а да се постави началото на промяна на модела. Нинова посочи, че много от хората гледат на европейските избори с недоверие. „ 

Някои от вас не вярват, че Европа може да повиши доходите ни. Може, ако се преборим за минимална работна заплата и минимална пенсия. Ако се преборим за инвестиции в България, които да осигурят работни места. Други от вас не вярват, че Европа може да помогне на децата им. Може, ако нашите представители там, ако социалистите, левицата в Европа се преборим да наложим младежката гаранция, младежкия план за образование и за работа, културния чек за младите хора. Мнозина не вярват, че Европа може да помогне на българското правосъдие. Може, скъпи сънародници, ако изградим силна, независима и подчинена единствено на върховенството на закона европейска прокуратура. Да се гласува за европейските избори има смисъл, защото те са важни за всеки българин, за всеки дом, за справедливостта сега“, коментира Нинова. 

Тя посочи, че в Европа не трябва да се изпращат хора, които срещу потупване по рамото със силните на деня предлагат послушание, а достойни българи, професионалисти и подчерта, че листата на БСП включва доказани икономисти, финансисти, еколози, лекари, хора на образователната система и на културата, международници, авторитети в България и Европа.

 

Левицата ще спечели на тези избори, но това е само началото, защото трябва да започнат промени и от тях да спечели България, каза водачът на листата на „БСП за България“ Елена Йончева. 


„Пред нас има два пътя днес - или да останем в това криминално робство, в което се намира България и то ни стъпче, или да въстанем, а ние ще въстанем на 26 май и ще спечелим нашата свобода и достойно място в Европа, убедена съм“, допълни тя. 

„Скъпи приятели, вече 12 години вървим към Европа, 12 години вървим с копнеж към тази Европа на социална справедливост, на достойнство и на свобода. 12 години вървим към тази Европа, в която бизнесът не е рекетиран, в тази Европа, където здравеопазването е гарантирано от държавата, където всеки може да получи добро здравеопазване и образование. 12 години вървим към тази Европа, но ние не я доближаваме даже. Бизнесът в България е рекетиран, той бяга от България. 72% от законите, които се приемат в парламента са лобистки и обслужват тесни групи от интереси. Преките чуждестранни инвестиции само за последните 10 години са паднали повече от 10 пъти. Каква е причината за това? Световната банка каза, че три са причините: корупция, липса на добро законодателство и липса на предвидимост“, допълни Йончева. 

По думите ѝ българското здравеопазване се е превърнало в милостиня. „Какво да кажем, за българските медии?“, попита Йончева и отчете, че организираната престъпност и властта мачкат медиите в България. 

„Нещо повече, „Репортери без граници“ казват: „България вече не е обетована земя на журналистиката“. Запомнете това изречение днес“, подчерта водачът на листата на БСП. Тя посочи, че там където няма свободна журналистика, няма демокрация. 

„Днес България е завладяна от една организирана престъпна група, от мафията. Тя контролира всички етажи на властта. Тя не може да ни води към Европа. Тя не може да отстоява нашите интереси към Европа, защото първо тя е зависима – от своето криминално минало и от своето криминално настояще. Тази власт, тези хора, които са във властта по-рано използваха малката бухалка, днес използват държавните институции като голяма бухалка срещу всеки, който не е съгласен да влезе в тяхната мафия“, допълни Елена Йончева и отбеляза, че от това губи България. „Битката за Европа е трудна, но левицата е показала, че може да я спечели“, подчерта още тя. 

В Европа десните правят коалиции, за да продължат разрушаването на европейския социален модел, ние сме тези, които трябва да дадем отпор, каза президентът на ПЕС и кандидат за евродепутат от „БСП за България“ Сергей Станишев. 

„Много важни и верни неща се казаха за България и за мъките на българския народ и за промяната, която БСП е длъжна да осъществи. Европа се нуждае от голяма промяна. Помислете - преди 75 години Европа беше в руини след две разрушителни войни – Първата и Втората световна, с огромни белези и рани. Европейският съюз, европейската идея, най-прекрасната идея, която създаде мир, която роди идеята за взаимното добруване между нациите в Европа, която разви социалната държава, но тази Европа вече много десетилетия я разрушават десните“, каза Станишев и посочи, че европейската десница смазва европейската идея. Той подчерта, че в Европа десните правят коалиции, за да продължат разрушаването на европейския социален модел, и трябва да се даде отпор. 

„Кой, ако не социалистите, ще го направят. Това е нашата мисия и в България, и в Европа. На тези избори ще ни атакуват безмилостно, но ние ще вървим с ясна цел да ги спечелим, за да имаме промяна в България, предсрочни избори и БСП най-сетне да даде надежда за хората за по-добър живот“, допълни той.


Пълната листа на левицата е следната: 

Елена Йончева 
Петър Витанов 
Цветелина Пенкова 
Иво Христов 
Сергей Станишев 
Иван Кръстев 
Деница Златева 
Румен Гечев 
Момчил Неков 
Велизар Енчев 
Димитър Данчев 
Тодор Стоилов 
Валери Жаблянов 
Мариела Модева 
Десислав Тасков 
Крум Дончев 
Емил Георгиев

Добавени коментари

Българин публикува:
20 Април 2019 | 19:40
Без Станишев.
Сузи публикува:
20 Април 2019 | 19:38
Г-жо Нинова, пожелавам ви успех, но дано промените живота на обеднелите българи.

Добавете Вашия коментар

TOP