Консумацията на месни продукти увеличава риска от психични разстройства

19 Юли 2018 | 10:44
0 коментара
Любопитно

 Консумацията на месни продукти, които съдържат нитрати, увеличават риска от психични разстройства. До този извод стигна група учени от престижния Университет Джон Хопкинс.

Тяхното изследване е публикувано в списание Molecular Psychiatry Journal of Affective Disorders. Учените са анализирали хранителните навици на над 1000 доброволци, сред които е имало както психично здрави хора, така и пациенти с различни разстройства.

Оказва се, че пациентите с маниакален синдром консумират 3,5 пъти по-често колбаси, кренвирши и др. Допълнителният експеримент с гризачи е потвърдил хипотезата на учените. В менюто на плъховете са добавени нитрати. Две седмици по-късно те са станали хиперактивни, което е един от симптомите на маниакалното поведение.

Маниакалният синдром се характеризира със следната триада: устойчиво приповдигнато настроение, двигателна възбуда, ускорена мисъл и реч.

Един от авторите на изследването Сева Хамбадконе заяви, че за появата на маниите влияние оказват както генетичните, така и външните фактори. Диетата с повишени количества нитрати може да се окаже един от тези външни фактори, смятат учените. /РИА „Новости“
 

Добавете Вашия коментар

TOP