Конституцията на ГЕРБ погребва Великото Народно събрание

17 Август 2020 | 17:44
0 коментара
Политика

Ликвидиране на Великото Народно събрание и прехвърлянето на правомощията му на обикновеното Народно събрание е най-голямата изненада в проекта за нова Конституция на Република България, внесен днес от ГЕРБ. Идеята за свикване на ВНС и нов основен закон беше обявена от премиера Бойко Борисов в петък.

Въпреки неговата заявка, че всеки гражданин ще мога да сезира Конституционния съд, в крайна сметка индивидуалната конституционна жалба не е въведена.

Останалите промени съвпадат в голяма степен и с казаното от Бойко Борисов, и с исканото от други партии и организации през годините – намаляване на броя на депутатите от 240 на 120, разделяне на Висшия съдебен съвет на структури на съдиите и на прокурорите, намаляване на мандатите на шефовете на върховни съдилища и на главния прокурор на 5 години.

Създава се отделна глава за омбудсмана.

Малко преди 15 часа председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова депозира в деловодството на Народното събрание проект за нова Конституция на Република България, съобщиха от партията. Документът е изпратен до председателите на всички парламентарни групи в Народното събрание и депутатите, нечленуващи в парламентарни групи, обясниха от пресцентъра на партията.

ГЕРБ кани на разговори и консултации по представения проект всички парламентарни групи, за да бъде постигнато широко съгласие между народните представители за свикване на Велико народно събрание.

Днес сутринта, премиерът Бойко Борисов информира, че още днес Конституцията ще бъде депозирана в парламента и следват консултации с коалиционните си партньори, за да бъдат чути и техните предложения. До 2 септември трябва да имаме необходимите подписи, каза още премиерът.

Решението си за нова Конституция премиерът Борисов обяви на 14 август, като предварително уточни, че това ще бъдат тежки решения. Министър-председателят предложи да се свика Велико народно събрание.

Добавете Вашия коментар

TOP