Константин Проданов: При управляващите отсъства политическа воля за истинска борба с корупцията

10 Януари 2018 | 22:18
1 коментара
Политика

При управляващите отсъства политическа воля за истинска борба с корупцията. Това заяви в ефира на телевизия Евроком председателят на АБВ Константин Проданов. Той бе категоричен, че новия закон за борба с този вид престъпления има много недостатъци, но в обществото умишлено се насажда мнението, че този, който обективно ги посочва и критикува е против борбата с корупцията.

„Управляващите много умело успяха да насадят тезата, че който е против антикорупционния им закон е против борбата с корупцията като цяло. Опитват се да вкарат всеки в руслото, че ако си против техния закон, значи не искаш да бориш корупцията. Факт е обаче, че начина, по който те са написали този закон, той няма да изпълни предназначението си – да бори корупцията. Вместо това той ще се превърне в бухалка срещу неудобните, и то много сериозна, в механизъм за мачкане на политически противници. Самият факт, че управляващите решиха ръководството на новия антикорупционен орган да бъде избирано с обикновено мнозинство от парламента е показателен. Т.е. управляващите, които по презумпция имат и най-голяма възможност да бъдат корумпирани, сами ще назначават ръководството на органа. Да не говорим, че те успяха да занижат в последния момент и изискванията за брой години професионален опит за председателя и заместник-председателите на това звено, което ме навежда на мисълта, че целенасочено се променят тези изисквания, за да отговорят на тях определени персони, които вече са подготвени да бъдат поставени на тази длъжност“, посочи Проданов.

По думите му създаването на пореден нов орган за борба с корупцията чрез механичен сбор на стари служби е нелогично и неработещо предложение. Той посочи, че в държавата и сега има достатъчно институции, призвани да се борят с този вид престъпления, но тяхната работа се възпрепятства, включително и чрез липсата на поставени задачи за изпълнение или като се игнорира информацията от предоставените от тях доклади.

„Сега ни казват, че ще обединят пет, неработещи според тях структури и изведнъж нещо ще стане и новият орган изведнъж ще стане работещ. В това няма смисъл. Всъщност у управляващите няма хора с политическа воля, които да искат да осъществят истинска борба с корупцията. Звената, които имаме в момента са напълно адекватни, ако бъдат изпълнени със съдържание и им бъдат поставени правилните задачи. И още нещо. Когато имаме пет звена за борба с корупцията, които в момента съществуват поотделно, е малко по-трудно те да бъдат контролирани. Има шанс някое от тях да не е под директен политически контрол и то да хване някого, докато е, образно казано, с ръце в кацата с мед. А сега, когато ги сложат всичките в един орган, който ще е под надзора на управляващите, няма да има никакъв шанс някой, например по средата на веригата, да се окаже добросъвестен служител и да може да хване някои от управляващите в крачка“.

Лидерът на АБВ разкритикува и предвиденото създаване на трето звено, което да може да използва специални разузнавателни средства, при това без абсолютно никакъв контрол за тяхната употреба. „Ние сигурно сме единствената държава, в която СРС могат да се прилагат за административни нарушения. 

След всички тези скандали около неправомерното използване на специални разузнавателни средства, трябва ли ни още един орган, който също да ги прилага, а и да няма кой да го контролира? Поне другите звена, които в момента прилагат СРС-та, по закон има предвидени органи, които да ги контролират“, посочи той.

Добавени коментари

Бай Данчо публикува:
11 Януари 2018 | 07:02
Кой се бори срещу себе си?!

Добавете Вашия коментар

TOP