Константин Проданов: АЕЦ „Белене“ трябва да бъде построена. Експертите са категорични, че тя е икономически изгодна, има и сериозен инвеститорски интерес

08 Март 2018 | 14:02
0 коментара
Политика

АЕЦ „Белене“ трябва да бъде построена. Експертите са категорични, че тя е икономически изгодна, има и сериозен инвеститорски интерес. Това заяви в ефира на „България он еър“ лидерът на АБВ Константин Проданов. По думите му централата гарантира на страната ни не само снабдяване с електроенергия, но и национална сигурност.

„Аз съм „за“ този проект да се случи и то във възможно най-скоро време. Има няколко неоспорими факта. Първо, ние имаме оборудване, платено и доставено, което обаче ще започне да се амортизира ако не бъде използвано. На второ място, според Парижките споразумения за климата, ние, около 2030 година, на практика ще трябва да затворим всичките си въглищни централи. Не трябва да забравяме и че на АЕЦ „Козлодуй“ му удължаваме срока с десет години, но след това ще бъде проблематично. Т.е. най-вероятно ще излезе от експлоатация след около 10 години, когато би заработила АЕЦ „Белене“ ако започнем да я изграждаме сега. Иначе казано, ние в случая не говорим вече за втора ядрена централа, а за първа“, посочи той. Според Проданов технологиите стават все по-енергоемки, а страната ни не може да си позволи след време от износител да стане вносител на ток и то от държави като Турция например, защото това пряко касае националната ни сигурност. „По темата с Белене много се идеологизира, вкарва се и геополитически елемент, но е много важно да се чуят преди всичко експертите. Ние направихме преди дни един форум на много високо равнище, с участието и на специалисти от чужбина. Там се казаха много важни неща. Едно от тях е, че проектът е икономически изгоден, дори по цени доста по-ниски от тези, които ние в момента плащаме, и тук говорим за цена на електроенергията. От гледна точка на сигурността бе направен и анализ, че дори самолет да крушира върху централата, тя е защитена. Което значи, че тук говорим за най-високото ниво на сигурност и безопасност на технологията“.

Проданов коментира и скандала, свързан с продажбата на ЧЕЗ. По думите му нередностите около сделката, които предизвикаха недоволство и протести много напомнят на други случаи като продажбата на „Булгартабак“, „Кремиковци“, парк „Пирин“. В тази връзка председателят на АБВ подчерта, че държавата разполага с достатъчно инструменти за контрол върху една такава продажба в стратегически за нея отрасъл, особено както е в случая - на дружество, от което зависи сигурността на гражданите и цялата страна. „Във всеки един от случаите като „Булгартабак“, „Кремиковци“ и прочие имаме пример за харизване с активното съучастие или безучастие на държавата, на някакво публично благо или ресурс в ръцете на подставени лица. Това имаме според мен и в този случай със сделката с ЧЕЗ".

"Държавата в случая се увъртоли, а има поне две линии, по които може да бъде спряна сделката. Първата - по линията на ДАНС, които могат от съображения за национална сигурност и без да дават повече обяснения да го направят. Това се прави във всички нормални държави по света“, посочи той и даде пример с Германия и САЩ, където подобни сделки, касаещи високотехнологични сектори, са били спирани, заради това, че касаят националната сигурност.

„Другата линия, по която можем да спрем подобна сделка, е тази на КЕВР. Те и сега се крият и казват, че нямат правомощия. Най-малкото ЧЕЗ е в процедура по отнемане на лиценза от 2013 година. Ако кажат, че придвижват процедурата, никоя банка няма да даде кредитна гаранция. Но и по сега действащия закон, те имат право да се намесят ако става въпрос за сделки, които са с учредяване на залог върху оборудване, което е свързано с лицензионната дейност. Върбакова казва, че няма да залага лицензионната дейност, а ще заложи нейните акции, което е все едно да кажете, че няма да заложите парите си в банката, а банковата си карта. Няма банка, която да ви даде кредит, ако не заложите физическата си инфраструктура“.

„Това, което ни предлага сега премиерът за държавно участие е просто смешно. Ние не можем да ставаме ортаци с Гинка, това не е бизнес, който се управлява като сергия на Женския пазар. Това е сфера с висока степен на експертиза и най-важното - това касае пряко националната ни сигурност. Ами ако утре г-жа Върбакова я прихванат, например, от "Ислямска държава"? Няма да има значение дали ще си купим нови самолети за милиарди, нас ще могат да  ни обездвижат с едно дърпане на шалтера".

Добавете Вашия коментар

TOP