Конкурс за произведения на фолклорна основа се провежда в Благоевград

03 Октомври 2019 | 17:59
10 коментара
Култура

Национален конкурс за авторски, вокални и инструментални произведения на фолклорна основа „Нова българска фолклорна музика 7/8” се провежда за първи път в Благоевград.

Музикалното събитие ще е тази вечер, а то се организира по идея и със спомоществователството на българския родолюбец д-р Георги Лазаров, който дълги години живее в град Балтимор, САЩ, както и с професионалната подкрепа на известната българска народна певица Татяна Сърбинска.

„Чест е за нас да сме домакини на този толкова интересен конкурс, който има за цел да стимулира създаването на нови вокални и инструментални произведения, на нови произведения за солово пеене и инструментални произведения, които да популяризират българското фолклорно наследство. Благодаря на Татяна Сърбинска, която е и почетен гражданин на Благоевград. Искам да й благодаря, че като почетен гражданин на Благоевград и като човек, който си обича родния град, работи в посока той да се популяризира по света”, заяви днес на пресконференция зам.-кметът на община Благоевград – Христина Шопова.

Татяна Сърбинска, която от 29 години живее и твори в САЩ, не скри радостта си, че конкурсът, който досега се е провеждал в Чепеларе, вече ще бъде в Благоевград.

„В Благоевград е моето гнездо, тук съм израснала като професионалист, композитор, певец, музикант, тук съм намерила най-хубавите си приятели и имам най-хубавите спомени. Радвам се, че община Благоевград прие всичко с отворени обятия, с голямо желание да помогне, за да продължи това прекрасно дело. Очарована съм от подхода на ръководството на общината, което ни подкрепи безрезервно”, сподели развълнувата Татяна Сърбинска, която е и председател на журито.

Конкурсът ще покаже уникалността, изключително разнообразната ритмика, ладо-тоналното богатство и омайващата методика на българското фолклорно наследство. Уникалният размер 7/8 има символично значение за събитието. Той е изразител на богатството на неравноделните ритми, които дават неповторим чар на българската фолклорна музика.           

Добавени коментари

ГЕРБ публикува:
04 Октомври 2019 | 08:08
Тоя НЕДЕЛЧО,какво и е харесал та тази Христина? Хем ниска и грозна,хем фъфлеща,а много нагла и злобна!За почтена,каквато майката -такава и дъщерята.....
Вангел публикува:
03 Октомври 2019 | 21:18
Кой си може да свири,конкурси организира!Дано успее да събере всички инструменталистки на Камбитов!Успех Тинче,ти го можеш!
избирател публикува:
03 Октомври 2019 | 20:46
ВУЛГАРЕН ХОДЕЩ И ГРАДА УПРАВЛЯВАЩ ЦИРК!Мисля,че е подходящо!
Предложение публикува:
03 Октомври 2019 | 20:15
Предлагам конкурс ,,Гола увиснала цица,,
Елена публикува:
03 Октомври 2019 | 20:08
Еми то краката се отварят, зъбите не пречат за извършване на други дейности хаха Горката вече застарява, ама не се предава и Насо не го оставя друга да го напада хахаха
До Елена публикува:
03 Октомври 2019 | 19:41
То да и бяха само зъбите за смяна.....Ами кривите крака,как да ги тунигова? От грозна по-грозна....хи хи
Фотограф публикува:
03 Октомври 2019 | 19:37
По-добре да бе: Конкурс за най-добра гола снимка!!!
Елена публикува:
03 Октомври 2019 | 19:12
Христина Шопова да беше вложила с откраднатите пари в зъбите си повече, а не в бюста. С тази конска захапка - плаши. Усмивката краси човека, в нейния случай е плашещо ...
До Шопова публикува:
03 Октомври 2019 | 18:58
ШОПОВА -СПАСОВА ПО-ДОБРЕ ДА СИ ПОДГОТВИ КАРИРАНА ПИЖАМКА,А НЕ ДА СЕ ПЪЧИ С ИСКУСТВЕНИ ГЪРДИ НАПРЕД!
Хайде Хихи публикува:
03 Октомври 2019 | 18:47
А депутатката на Камбитов ще бъде ли? Или Шопова вече я е изяла?

Добавете Вашия коментар

TOP