Конфликтите преди европейските избори се изострят! Мич срещу Меркел, Вебер срещу Орбан

14 Март 2019 | 16:06
0 коментара
Политика

Кой е този Александър Мич?!
Въпросът, придружен с почуда, вероятно е прозвучал многократно извън Германия, след като преди броени дни международните агенции предадоха новината, че радикалното крило в ХДС/ХСС – Съюз на ценности (Werteunion) е поискало оттеглянето на Ангела Меркел като канцлер на Германия.
Лидер на Съюза е Александър Мич, а идеята бе развита в интервю  пред Passauer Neue Presse. Според Мич Меркел трябва да осигури плавен преход, като предаде канцлерския пост на партийната си наследничка Анегрет Крамп-Каренбаур – новата лидерка, която застана начело на ХДС през декември. 

Само ден след апела на Мич бяха публикувани социологически данни, че две трети от германците искат Меркел да изкара мандата си докрай. 
Широко разпространените резултати от сондажа очевидно трябва да успокоят тревогите и мини политическата буря в Берлин. Веднага след апела на Мич партньорите на ХДС в кабинета – социалдемократите от ГСДП, обявиха, че ако Меркел бъде заменена от Анегрет Крамп-Каренбаур, те незабавно ще напуснат правителството. На хоризонта се очертаха предсрочни парламентарни избори.

С реакции от всички страни напрежението засега е туширано. Най-възмутени от поведението на социалдемократите бяха консерваторите, които нарекоха заплахата на ГСДП „излишна дискусия“, „амок“, „неразбираема, безотговорна и вредна за коалиционните отношения реакция“. 

Но призивът на Мич и позициите на Съюза на ценности, в който влизат членове и на ХДС, и на ХСС (баварската сестринска партия), никак не са за подценяване. Напротив  - те са сигурен знак за предстоящи промени на политическия ландшафт в Германия и в Европа.

В Германия името на Мич вече е добре известно - 51-годишен, с икономическа диплома от университета в Хайделберг, харесван от журналистите, защото е достъпен събеседник, член на ХДС още от 80-те години.
Повратната точка, която беляза появата му на националната политическа сцена, е голямата мигрантска вълна през есента на 2015 година след прословутото „Добре дошли“ на Фрау Меркел.Покана, която е своеобразен връх в либералната политика на отворените граници. Политика, която в онзи критичен момент пренебрегна изцяло дори рисковете, свързани със сигурността на европейските граждани.

 

След отключването на мигрантската криза възникна първообразът на Съюза за ценности – кръгът „Наследниците на Конрад“, като се има предвид основателя на партията Конрад Аденауер. По повод пика на нашествието, разграничението от политиката на Меркел и мотивацията за своята съпротива Мич споделя: „Не искам някой ден децата ми да питат: „Татко, ти тогава знаеше какво се случва, защо не направи нищо?“

В партийно крило с името Werteunion кръгът прераства в началото на 2017 година, когато след националната си сбирка в Швецинген (7 април) разпространи Консервативен манифест.Присъствието на думата „манифест“ вероятно не е случайно, препращайки към Манифеста на Комунистическата партия (1848). Основна цел на Съюза е да се сложи край на левия завой и на изтеглянето на ХДС/ХСС наляво, за което Мич и съмишлениците му обвиняват именно Меркел. 

Няколко месеца по-късно, през септември, Съюзът призова Меркел да подаде оставка като партиен лидер. Независимо дали мейнстрийм медиите подценяват влиянието на радикалното крило, дали идеите му намират широк медиен излаз, но е факт: през декември Меркел се оттегли като водач на ХДС, запазвайки канцлерското място. 

Сега я призовават да освободи и него.
Дали Меркел ще подаде оставка и оттам преди края на мандата е трудно да се прогнозира. Но представата, че и това може да се случи, вече е в оборот. 

Промяната, за която призовават ултраконсервативните й опоненти, се споделя в редица страни от Евросъюза. Тя е широкомащабна и независимо от темповете на нейната реализация, част от идеите уверено си пробиват път. На някои от важните тези трябва да се обърне специално внимание още сега, тъй като пряко засягат цяла Европа:

- съдържателно и персонално обновяване на ХДС/ХСС на основата на християнски консерватизъм и пазарна икономика


- връщане към християнските ценности


Шериата и ислямският екстремизъм не принадлежат към Германия


критично отношение към Исляма, тъй като не е само религия, но и политическа идеология, стремяща се към господство


край на безконтролната емиграция и на използване на социалната система на страната


масовата мигрантска вълна през 2015 г. беше грешка и е незаконна

 

- като гъсто населена индустриална страна Германия не е подходяща за прием на бежанци и кандидати за убежище


- горна граница от 50 000 мигранти на година

 

премахване на двойното гражданство


- разрушаване на паралелните общества

 

- категорично срещу приемането на Турция в ЕС

 

по-добра защита на външните граници на Европейския съюз и на Германия

 

- спазване на регламента от Дъблин и на договора за Шенген

 

затягане на правилата за еврозоната, с възможност за изключване на тези, които се отклоняват от тях

 

подкрепа за традиционното семейство, където водещото, според Александър Мич, е представата: „баща, майка, деца“

Огромна част от тези идеи безспорно ще засегнат България. Най-малкото заради Шенген, опазването на външните граници при нова политика спрямо Турция, желанието да бъдем част от еврозоната и т.н.

Преди да обобщим обаче, трябва да отворим скоба. На конгреса на ХДС през декември вътрешно-партийното крило подкрепи за лидер опонента на Анегрет Крамп-Каренбауер (наричана съкратено АКК) – Фридрих Мерц. Днес Съюзът на ценностите стои плътно зад АКК и одобрява нейната политика. Не на последно място заради един....виц. 
 
Пред публика, в рамките на традиционния карнавал през март, АКК си позволи да влезе в ролята на гражданка, недоволна от „нежната“ политика на управляващата фракция, която обмисля тоалетни за третия пол. „Това сигурно е за мъже, които още не са решили дали да пишкат седнали или прави“, позволи си шегата костюмираната Крамп-Каренбауер. 

Публиката аплодира, но различни групи веднага реагираха с огромно възмущение на скеча. Така или иначе, опитът да се сложи край на толерирането на сексуалните малцинства за сметка на традиционното християнско семейство вече е в ход. В ход е прегрупиране на консерваторите и връщане към идеите на основателите на водещите партии в Германия – ХДС и ХСС. Налице е желание за защита на християнска Европа и нейната култура, опит за връщане на махалото в точка на равновесие и по-далеч от рисковете, които носят паралелните общества и екстремизмът. Декларира се поощряване на здравия патриотизъм като основа за съхраняване на нациите. 

Ключовото понятие, около което се развива опозицията на центристката политика на Ангела Меркел, е „ценности“. 
И какво съвпадение! Това е и думата, около която върви медийно атрактивният спор между Европейската народна партия, нейния кандидат за наследник на Юнкер – Манфред Вебер и унгарския премиер Виктор Орбан. Различни са само определенията. Германският Съюз говори за „консервативни ценности“, Вебер и ЕНП – за европейски. 

ФИДЕС на Орбан е заплашена с изключване, ако не се върне към европейските ценности. Ако не се извини за поведението си, най-вече за кампанията срещу Юнкер, Еврокомисията и мултимилиардера Джордж Сорос, разразила се с пълна сила в месеците преди евровота. 

Решението предстои да се вземе на 20 март, а срещата между Вебер и Орбан във вторник, 12 март, не донесе обнадеждаващи резултати. Затова пък лидерът на ФИДЕС изпрати писма до партиите, поискали изключването му, като се извини за обидния език, но отбеляза, че от политическите му възгледи няма промяна. 


Орбан отдавна е трън в петата на ЕНП и отдавна дразни партньорите си. По-точно от онзи момент, когато се противопостави на Меркел и издигна оградите на унгарските граници. От времето, когато протестиращите немци, главно в източните провинции, издигнаха плакатите „Орбан, спаси ни!“

Виктор Орбан може да има много грехове, включително по линия на еврофондове, олигарси или политика с двойно дъно (в страната е опозиция на ЕНП, в Европарламента категорично я подкрепя). Но безкомпромисната му позиция по отношение на мигрантския наплив, защитата на границите, на христянските ценности е вън от съмнение. 

Вебер се нуждае от гласовете на унгарските евродепутати за да бъде избран за председател на ЕК. И ФИДЕС има полза от най-влиятелната партия в Европарламента. Затова поднесе извинения. Но, ако все пак бъде изключена от ЕНП, пред нея има и други варианти. Един от тях е тясно партньорство с полската „Право и справедливост“. 

Как ще завърши конфликтът Вебер-Орбан предстои да се види. Но е очевидно, че в месеците преди европейските избори напрежението расте, битката за вниманието на избирателите се изостря, сблъсъците – също. Следващият Европейски парламент няма да е същият. 

Дори да се стигне до решителната стъпка за изключване на ФИДЕС от ЕНП, различията остават.

Конфликтът Мич-Меркел по линия на консервативните ценности вече е в сърцето на водещата партия в Германия. Това вещае само едно: промяна.

Епицентър 

Добавете Вашия коментар

TOP