Коне и крави застрашават живота на преминаващите през прохода Предел!

03 Декември 2019 | 07:24
1 коментара
Общество

„Кошмар е да пътуваш през прохода Предел! Навсякъде коне и крави, които застрашават живота на преминаващите!“, за това алармираха отново читатели на „Струма”, минали през маршрута в събота. Те сигнализираха за стадо крави, които се движели по платното в участъка между бензиностанция „Шел” и неработещия комплекс „Две реки“. Животните не са придружавани от пастир, а пътят в посочения участък не е безопасен и с електрически такъв.

Стадото се е движело малко преди мястото, където миналата седмица стана ПТП с кон, което за късмет се размина без сериозно пострадали. Случаят обаче предизвика обществено недоволство, а групите в социалните мрежи прегряха от предупреждения и снимки на безстопанствени животни. Отправени бяха и критики за безхаберие към отговорните институции.

Над 30 акта и наказателни постановления са съставени от община Разлог през последните шест месеца на животновъди, чиито животни са установени да се движат безстопанствено по улиците и пътищата на общината. По-голямата част от глобите са в размер на 100 лева и всички са платени.

Кметът на Разлог Красимир Герчев призна, че проблемът е сериозен, и заяви, че предстоят промени в контролния отдел към администрацията, както и срещи с другите институции.

„Проблемът не е само в община Разлог, той е в цялата страна и действително има доста сериозни случаи. Специално конете в голямата си част не са чипирани, а собственикът се установява именно по този начин. Трябва много по-сериозни съвместни действия с ОДБХ, които контролират този процес, за да могат да се идентифицират животните и съответно собствениците да бъдат глобявани. Ще проверим кои животновъдни ферми ползват общинска земя, ще преразгледаме и договорите на нарушителите ще бъдат прекратявани”, каза Кр. Герчев.

Градоначалникът допълни, че във връзка с проблема община Разлог ще бъде принудена да предприеме по-рестриктивни мерки, включително и крайни – евтаназиране на животните, които не са чипирани, собственикът не е установен и никой не ги е потърсил в законоустановения срок. Той призна, че има някои пропуски по отношение на контрола.

"Имаме някои пропуски в звеното по контрол и от нова година ще имаме по-различна организация в този отдел и ресурсно ще бъде по-добре обезпечен”, поясни още Красимир Герчев.

Въпросът се очаква да бъде дебатиран и на предстоящата извънредна сесия на ОбС – Разлог. Вече е изпратено искане до председателя на ОбС д-р Мария Копанарова и кмета на Разлог Красимир Герчев от общинските съветници Димитър Марков и Христо Зайков на заседанието да бъдат поканени представители на отдел „Екология“ към община Разлог, ОДБХ – Благоевград и РУ – Разлог и да дадат отчет за действията по контрол, които се осъществяват, както и за броя на издадените актове и наказателни постановления. В писмото се настоява и за среща между отговорните институции с животновъдите от региона.в.Струма

Добавени коментари

Дъга маала публикува:
03 Декември 2019 | 10:27
Росен се продрисна от конски суджуци

Добавете Вашия коментар

TOP