Компромат за уредени с обществени поръчки братовчеди посреща отчета на гърменския кмет за 1 г. управление

11 Ноември 2020 | 17:49
0 коментара
Общество

С анонимен сигнал, според който кметът на Гърмен Феим Иса раздава обществени поръчки главно на свои първи братовчеди, жител на общината атакува отчета за 1 г. управление, който Иса публикува вчера на електронната страница на общината като отчет към избирателите си, пред които се закле на 12 ноември 2019 г.

Според автора на сигнала градоначалникът дал на първия си братовчед Джамал Иса /Иручивия/ да направи 5-километров водопровод до местността Илистен, на друг роднина, споменат само като Ягнето, поръчал да построи спирки за велосипеди и детски кът в Рибново, а третият братовчед и негов съименник – ходжата Феим Иса, бил нает да изработи врати за новите гаражи в училищния двор.

Проверка на „Струма“ установи, че информацията не е от най-точните. В поръчката за 5-километровия водопровод кметският братовчед Джамал Иса няма нищо общо – тя е спечелена от „Д-ф Строй“ ЕООД – с. Рибново, чийто управител е Мустафа Османов.

С гаражите в училищния двор се нагърбват двамата братя от с. Буково Кадри и Сухат Мехрем, които имат хотел в с. Огняново. Самите те наели като подизпълнител ходжата Иса като единствен в общината, занимаващ се с изработката на такива гаражни врати.

Единствената пряка роднинска връзка между кмета и негов роднина е за спирките за велосипеди. Според градоначалника те не са направени от братовчед му, а от неговия син. Възложени са с пряко договаряне поради ниската им стойност – 11 000 лв., направени са по европейски проект и са минали успешно задължителната проверка за нарушения след приключването му.

В самия отчет пред избирателите Феим Иса е изброил 10-те фирми, с които през изминалата година общината е сключила договори, както и общата им стойност, надхвърляща 3 000 000 лева. Кметът е изредил и какво е направено през годината: електронно управление, след което вече почти всички заявления могат да се подават по интернет, безплатни детски градини, които струват на общината над 200 хиляди лева за година, топъл обяд за 200 крайно нуждаещи се, закупен нов автомобил за нуждите на Социалния патронаж, отпуснати социални помощи на 273-ма жители на общината, разкрити 322 нови работни места – като лични асистенти, домашни помощници на възрастни хора над 65 г., общи работници, доставчици по домовете на продукти и др.

Наред с проектите, които в момента общината изпълнява, градоначалникът е признал и това, което общината не успяла да свърши – структурирането на общинското предприятие, което бе замислил с идея то да поеме собствеността и управлението на всички общински територии, гори, дейности и ангажименти. „Има решение на ОбС за структурирането на общинското предприятие, но проблем към настоящия момент е финансовият ресурс“, признал е Иса, който се надява до края на годината да се намерят пари за купуване 2 нови автомобила за сметосъбиране, тъй като и тази дейност е в ресора на бъдещото мегапредприятие. По тази причина миналия месец общината обяви пак обществена поръчка за прибиране на сметта в общината с прогнозна цена от 247 500 лв. без ДДС. Сумата е съобразена с миналогодишното количество от 3300 тона боклуци, събрани от гърменските контейнери. В посочения срок документи подаде само една фирма – „ЕТ Руска Петрова-Екогруптранс“, с която най-вероятно ще бъде сключен договорът за следващата година. Собственичката на фирмата – гоцеделчевката Руска Донкова, и тази година се грижи за хигиената на общината, като го направи срещу около 60 000 лв. – 2,5 пъти по-малко от прогнозната цена, която беше 162 000 лв. без ДДС. В разчетите си тогава Донкова бе посочила крайна цена на боклука заедно с депонирането му в регионалното депо за неопасни отпадъци в град Гоце Делчев по 23,02 лв. на тон. Тази година е вдигнала двойно цената си и ще извърши услугата срещу около 180 000 лв.в.Струма/Ваня Симеонова

Добавете Вашия коментар

TOP