Комитетът за спасяването на Скаптопара: Искаме институциите да изпълнят поетите си ангажименти за разкопките

09 Февруари 2019 | 17:32
0 коментара
Общество

Ние, участниците на кръглата маса Скаптопара Кво Вадис настояваме отговорните институции да поемат отговорност, изпълнявайки поетите ангажименти на срещата състояла се на 10 октомври 2018 година в Община Благоевград, на която присъстваха инженерите Дончо Атанасов, инж. Глосов от АПИ, министърът на културата Боил Банов, кметът на община Благоевград др. Атанас Камбитов и

Инициативния комитет за спасяването на археологическия обект 2 на ЛОТ 3.1 от АМ Струма до селата Покровник и Зелен дол, област Благоевград, където АПИ поеха ангажимент да изготвят проект за консервация и социализация на археологическия обект.
Представителите на Министерство на културата, които присъстваха на кръглата маса Скаптопара Кво Вадис, която се състоя на 7-8 февруари 2019 година в

Регионален исторически музей Благоевград информираха аудитторията, че са входирани две проектни задания за изготвяне на проект свързан със социализацията и консервацията на обекта от АПИ, но все още проекти не са представени за одобрение в НИНКН.

Настояваме за спазването на всички поети ангажименти от агенцията да бъдат изпълнени в най-кратки срокове, както и да бъдат предоставени за обществено обсъждане.

Министерството на културата да изпълни ангажимента си за определяне сервитута и променяне на статута на археологическия обект от категория местно в национално значение.

Ако от АПИ нямат необходимия капацитет от специалисти, изразяваме своята готовност да консултираме формулирането на заданието при частта за консервацията и реставрацията на движимото и недвижимо културно наследство на гореописания обект.

Това съобщение разпространиха от инициативния комитет за спасяване на археологическите разкопки край Благоевград.

Добавете Вашия коментар

TOP