Комисията за конфликт на интереси прекрати разследването срещу кмета на Сатовча А. Мименов

12 Януари 2016 | 14:47
0 коментара
Общество
Комисията за конфликт на интереси прекрати разследването срещу кмета на Сатовча А. Мименов

Комисията за конфликт на интереси отказа да се занимава със сигнал за облагодетелстване от страна на кмета на община Сатовча Арбен Мименов във връзка с парцела в село Кочан, където преди година градоначалникът си построи къща.

След обстоен преглед на различни справки и изясняване кой е автор на сигнала комисията се ограничи до откритието, че Мименов не е роднина на багериста, с помощта на когото успя да си купи парцела за строеж, и прекрати производството срещу управника.

Фактологически всичко изнесено в сигнала се оказа истина и може да се използва като христоматиен пример как, без да се нарушава закона, един кмет - пети мандат, може да си купи общинска земя.

Историята започва на 10 ноември 2010 г., когато Мименов утвърждава акт за частна общинска собственост на 550 кв. м в с. Кочан. След проведен търг на общината на 30 май 2011 г. той продава за 4620 лв. парцела на Юлиян Атипов, когото всички в селото знаят като Васко Багериста.

На 2 април 2014 г. в района са възстановени незастроени общински парцели по имотни граници на частни лица. Около терена на Атипов останали две парчета, които влезли в един имот с неговия парцел. По този начин общината и Атипов станали съсобственици на общо 1,05 дка. Багериста подал молба, че иска да купи общинската земя и да я присъедини към своята, и кметът одобрил искането. Така на 4 юли 2014 г. Атипов взема без търг общинския терен за 2000 лева. Само 2 дни по-късно, на 9 юли, кметът Арбен Мименов купува целия парцел от над 1 дка от Атипов - по документи за 8000 лв., и си вдига тук къща. Преди да започне да строи, той първо разбил с машини огромни скали, за да изравнят терена за строежа.

„Ако е имало някаква схема, щях да купя първия парцел от Атипов веднага, а не да чакам 4 години, обяснява по сделката Арбен Мименов. 25 години със семейството ми живяхме на квартира, нямам ли право да построя собствен дом, какъвто имат 99% от жителите на общината? Купил съм си земята, но пак ме обвиняват”, твърди управникът.

Преди да си построи дома в Кочан, по устна договорка кметът живеел без пари в къща на Сейди Чолак, общински председател на ДПС в Гоце Делчев. Уговорката му с Чолак била, вместо да плаща наем, да поддържа къщата в добро състояние.

В Кочан обаче далеч не всички са горди с факта, че общинският кмет е избрал тяхното село за семейния си дом. Според Съби Мутиев земята, заради която Комисията за конфликт на интереси направи опит да разследва Мименов, е негова собственост. Мутиев е категоричен, че просто кметът си харесал земята и я обявил за общинска собственост, с което подготвил нещата за скандалната сделка. След като кметът купил терена, майката на Съби ходила при Мименов да търси пари за имота, но нищо не получила.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP