Комисията по правосъдие и вътрешни работи на ЕП подкрепи премахването на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния

04 Октомври 2016 | 16:07
0 коментара
Политика
Комисията по правосъдие и вътрешни работи на ЕП подкрепи премахването на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния

Членовете на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент одобриха с голямо мнозинство създаването на общоевропейски Механизъм за демокрация, върховенство на закона и основни човешки права. Този механизъм ще бъде приложим за всички държави-членки и ще замени Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. Евродепутатите от групата на ГЕРБ Мария Габриел и Емил Радев са сред вносителите на изменения, с които се настоява за  премахване на Механизма за сътрудничество и проверка за тези две държави.

 

Новият Механизъм ще оценява държавите-членки еднакво въз основата на ясни критерии относно независимостта на съдебната система, борбата с корупцията, устойчивостта на демокрацията и политическите процеси, спазването на основните човешки права и свободи. Сред основополагащите принципи на предложения механизъм са той да бъде обективен, недискриминационен и да се основава на конкретни доказателства.

 

Механизмът ще се състои от няколко стъпки, като най-важната е публикуването на годишен доклад с препоръки за всяка една държава-членка за състоянието на демокрацията, върховенството на закона и човешките права. Въз основа на резултатите и препоръките в доклада ще бъде организиран ежегоден диалог между националните парламенти и европейските институции. При установени нарушения, Европейската комисия, Парламент и Съвет трябва да решат какви превантивни и коригиращи мерки да бъдат предприети срещу съответната държава, като тези мерки могат да включват и спиране на европейски фондове. Годишният доклад ще бъде изготвян от независими експерти от международни организации, избрани от Европейския парламент, както и от конституционни или върховни съдии, определени от националните парламенти.

Добавете Вашия коментар

TOP