Комисия разследва 4 месеца съветника от ГЕРБ Банско М.Бистрин, изказал мнение, че града е презастроен

28 Май 2018 | 16:31
2 коментара
Политика

Изказване на Малин Бистрин – съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова и общински съветник в Банско, че смята родния си град за презастроен, го хвърли в ръцете на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Бистрин се изказал миналата година като председател на комисията по туризъм и екология в ОбС – Банско, а точните му думи пред колегите му Димитър Юлев, Петър Галчев, Иван Сакарев и Георги Думанов били, че лично той няма да подкрепи предложение на кмета Георги Икономов за промяна предназначението на парцел в Банско от „земеделска земя” в „за жилищно строителство”, тъй като „в Банско има пренаселване и празни сгради”.

Веднага след заседанието на комисията Бистрин гласува на сесия „против” въпросната промяна и предложението на Икономов е отхвърлено.

През януари т.г. фирмата, чието инвестиционно намерение да строи е спънато с това гласуване още в начална фаза, депозира в комисията жалба срещу Бистрин с мотив, че той е управител и едноличен собственик на капитала на „Тийм Холидей” ЕООД, в чийто предмет на дейност е включено „хотелиерски и туристически услуги и експлотация на заведение”, отделно притежава хотел-ресторант в Банско и по тази причина аргументите му за презастрояване с обекти на гр. Банско са несъмнено във възможен конфликт на интереси.

След жалбата в продължение на 4 месеца 4-членен екип на комисията, председателстван от Антон Славчев, изисква и събира един куп документи: клетвения лист на Бистрин при избирането му за съветник в ОбС, ежегодните му декларации по чл. 12 от ЗПУКИ, преписи на решението на ОбС и протокола от проведеното заседание през 2017 г., правят се още справки в националната база данни, Търговски регистър, Булстат и Имотния регистър. На база цялата тази бумащина миналата седмица комисията излезе с категоричното решение, че Бистрин е чист, тъй като не би получил никаква облага, ако във въпросната местност бъде построена къща, тоест няма никакви предпоставки за конфликт на интереси.

М. Бистрин, който бе избран за общински съветник от ГЕРБ през 2015 г., е още председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско и зам. председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация с ресор „Планински и винен туризъм“. Преди 24 г. той създава една от първите частни механи в Банско, която дава началото на едноименен хотелски комплекс, а преди 2 месеца купи от банка и друг емблематичен за градчето хотел.

Министър Ангелкова го покани в екипа си миналата есен на експертно ниво и сега на него съгражданите му разчитат за по-бързото изграждане на втори кабинков лифт. Въпросната проверка от Комисията за противодействие на корупцията пък е нагледен пример за харчене на държавни заплати по казуси с предизвестен край и нуждата от законодателни промени в посока разглеждане само на обосновани и доказани от жалбоподателя сигнали./Струма/

Добавени коментари

Дане публикува:
29 Май 2018 | 09:52
И кмета Икономов сино му продава марихуана на децата,ама шефа на полицията в Банско Иван Попов(Костюма)е зад тях и покрива всичко!А Икономовия крадец от дека пари за къщи за хотели?Осетете се вече бе Банскалии та ние раним целия град 10-човека да станат милионери!
banskalia публикува:
28 Май 2018 | 17:34
а сино му оти не го вкара в панделата като продава трева на децата ама ле е гербер долен нема ка да го вкара

Добавете Вашия коментар

TOP