Комисия поряза от субсидия НЧ “Виртуален свят“ в Благоевград! Финансова инжекция за между селските читалища: Логодаж, Селище, Зелен дол, Бело поле, Рилци, Падеш, Покровник и Изгрев

02 Май 2018 | 22:31
0 коментара
Общество

Днес се проведе второ заседание на Комисията по чл.23,ал 1 от Закона за народните Читалища. Комисията е назначена със заповед на кмета на Община Благоевград и работи по настоящите вътрешни правила, съобразени с указанията на Министерството на културата и Министерство на финансите относно организацията и методиката за прилагане на критериите за разпределение на субсидията за народните читалища на територията на общината.

 Припомняме, че на първо заседание комисията по чл. 23 от Закона за народните читалища се запозна  от упълномощено от кмета лице с утвърдената със Закона за държавния бюджет за съответната година, обща субсидирана численост за читалищата 52 бр. /държавна субсидия/ избра председател и протоколчик, прие вътрешни правила и утвърди механизъм за разпределение на субсидията.

Членове на комисията са: по един представител от всяко читалище в Община Благоевград.

След бурни дебати комисията председателствана от г-н Новоселски отхвърли досега даваните 2 /две/ субсидирани бройки на НЧ “Виртуален свят“ Благоевград, което според комисията по всичко се разграничава от читалищната дейност.

Претенции за субсидирана бройка имаше и НЧ “Европа 2014“ с. Мощанец, законно регистрирано, но без утвърдена от Министерство на културата бройка, на което дейността също се разграничава от тази на читалищата, а като се има предвид броя на жителите в селото 26 с постоянен адрес и 54 с настоящ адрес е недопустимо да се разпределят средства от държавния бюджет. 

В комисията участваха представители на две нови читалища в общината : с. Изгрев и с. Зелен дол, които също нямат утвърдени бройки от МК, но като се има в предвид, че това са села с по- голям брой жители, има  много млади хора, имат местни самодейни състави, разполагат с необходимата база бе взето решение двете  субсидирани бройки отнети от виртуалното читалище да бъдат разпределени по равно между селските читалища: Логодаж, Селище, Зелен дол, Бело поле, Рилци, Падеш, Покровник и Изгрев за културна дейност, като на новите читалища МК дава възможност да кандидатстват за отпускане на субсидирана бройка.

Мисията на читалището е една. Приоритет на  Читалището и Читалищната библиотека е да бъдат  модерен комплексен културно-информационен център , предоставящ необходимия набор от услуги за населението особено за селата ,  с много разнообразна  дейност и с авторитет, което да ги прави желан партньор от много институции и организации.                               

 Читалищата имат своето място  в Плана за обществено-икономическо развитие на Община Благоевград за периода 2014 -2020 г. Читалището и библиотеката могат да намерят място да развиват своята дейност, както да бъдат в полза на обществото, така също има възможност и за дофинансиране, за развитие и утвърждаване на  духовните и културни ценности,като чрез  читалищна дейност да се активизира потенциала на местното населението, чрез привличане на младите хора  и приобщаването им към ценностите и постиженията на изкуството и културата.

Добавете Вашия коментар

TOP