Парламентарната здравна комисия одобри единодушно кандидатурата на Дечо Дечев за управител на Здравната каса. По време на изслушването той заяви, че една от най-важните промени, които ще предприеме, е реформа в лекарствената политика:

"В резултат на ежегодно повишаващия се ръст на разходите, главно за така наречените "иновативни лекарства", се достигна до процентно отношение между тях и разходите за болнична помощ, непознати за никоя цивилизована държава. Предлагам на базата на международни признати критерии и ръководства за лечение да се остойностява лечението с най-висока ефикасност, която да стане референтна за дадената диагноза".

Д-р Дечев предлага и обединяване на Комисията за лечение в чужбина и Фонда за лечение на деца с касата заради непрекъснатите проблеми за пациентите, свързани с лечението в чужбина.

"В момента близо 80% от разходите не отиват при екипа, извършил лечението. Тези суми се изразходват главно за логистика, придружители, печалба за болниците, в които се извършва лечението, и различни посредници лобисти. Тогава, когато има недостиг на капацитет за решаване на даден казус, същият да се реши на територията на България, като бъдат поканени съответни професионалисти от чужбина", каза той.

До три месеца д-р Дечев се ангажира да предложи мерки по тези точки. 

На извънредно заседание депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване разгледаха кандидатурата на д-р Дечев за управител на НЗОК и изслушаха концепцията му развитие на институцията. Той е единственият кандидат, а предложението да заеме овакантения пост идва от парламентарните групи на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Депутатите от комисията приеха единодушно кандидатурата му, но предстои тя да бъде предложена на гласуване и в пленарна зала.

Избирането на нов управител се налага след като на 20 юни парламентът прекрати предсрочно мандата на проф. Камен Плочев. Депутатите вече приеха процедурни правила за провеждане на избора, а право да предлагат свои кандидати имаха всички парламентарни групи. През 2015 година д-р Дечев влезе в остър спор с тогавашния здравен министър Петър Москов заради сливането на болниците „Св. Иван Рилски“ и „Александровска“ в общ холдинг. Заради протеста си беше уволнен от министъра, а през 2017 година отново пое лечебното заведение.