Комисар Росен Танушев: Средно около 11 300 автомобила преминават през Главен път Е-79 за едно денонощие

26 Април 2016 | 16:13
0 коментара
Общество
Комисар Росен Танушев: Средно около 11 300 автомобила преминават през Главен път Е-79 за едно денонощие

Средно около 11 300 автомобила преминават през Главен път Е-79 за едно денонощие. Това каза на обществена дискусия за пътната безопасност в участъка на Кресненското дефиле, комисар Росен Танушев, директор на Директор на ОД на МВР- Благоевград.

„Главен път Е-79 в областта преминава през територията на 4 населени места. Това са Симитли, Кресна, Долна Градешница и Струмяни, което е допълнителна предпоставка за пътно-транспортни произшествия с участието на пешеходци, което допълнително усложнява пътната безопасност. Към настоящия момент Е-79 се обслужва от група „Престъпления по пътищата“ към ОД на МВР- Благоевград, която разполага с 2 мобилни автоматизирани системи за контрол на скоростта и 1 стационарна“, прибави той.

Комисар Танушев каза още, че през последните 3 години има намаление на инцидентите със загинали, но същевременно пък има увеличение на ранените, което също е притеснително.

„Съгласно нашите анализи около 70% от настъпилите тежки ПТП-а в района на Кресненското дефиле са поради движение с несъобразена скорост и поради неправилна маневра, навлизане в насрещното пътно платно и настъпване на челен сблъсък, което често води до тежки последствия за водачите и пътниците“ допълни той. 

Поставяне разделителни съоръжения между двете ленти на движение и монтиране на светещи информационни табели са част от мерките за справяне с високия брой катастрофи на главен път Е79 в района на Кресненското дефиле. Около това становище се обединиха участниците в обществената дискусия за пътната безопасност в участъка на Кресненското дефил. Дискусията бе инициирана от председателят на Комисията по транспорт Настимир Ананиев, а в нея се включиха Георги Златев, директор на Дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в Агенция „Пътна инфраструктура“, Асен Антов съветник на министър Лилияна Павлова, областният управител Бисер Михайлов, представители на МВР – Пътна полиция, на ОД на МВР Благоевград, кметове на населени места по трасето на дефилето.

„За три години от 2013 до 2015 в 87 километровия участък са станали 737 ПТП-та с 40 убити и 282 ранени. Само в участък от 17 километра в Кресненското дефиле за 3 години има 172 катастрофи, 15 убити и 82 ранени. Тази черна статистика е повод да обсъдим в началото на летния сезон, по какъв начин можем да обърнем тази статистика и да намалим катастрофите в района, както и броя на убитите и ранените при ПТП“, сподели пред присъстващите Настимир Ананиев.

 

„С колегите от транспортната комисия в Парламента обсъждахме мерките и според мен на проблемните участъци от Дефилето може да се поставят разделителни съоръжения, които да ограничат възможността за предприемане на рискови изпреварвания и навлизане в насрещното плътно на движение, които са и най-честата причина за катастрофи в Креснеското дефиле“, допълни Ананиев..

 

Само за първите месеци на 2016 година в участъка има 11 катастрофи и трима убити.

В дискусията участие взе и комисар Бойко Рановски началник на отдел „Пътна полиция" към ГДНП, който изрази мнение, че само обединените усилия на всички институции може да повлияят на черната статистика по пътищата и в частност по път Е-79 в района на Дефилето.

„На територията на страната има няколко т. нар. черни участъка с голяма концентрация на ПТП-та и загинали. Един от тези участъци е отсечката между Симитли и Кресна и това е поводът да присъствам на тази среща, за да чуя мнението на Агенция „Пътна инфраструктура“, Областно пътно управление, кметовете, защото само всички заедно можем да доведем до вземане на решение, което да повлияе на тази черна статистика. Проблемът в Кресненското дефиле не е толкова превишението на скоростта, колкото навлизане в насрещното платно и неправилно изпреварване. Това, което предлага господин Ананиев за поставяне на разделителни съоръжения по осевата линия в 17 километров участък, е едно от решенията на проблема. Движението в колона ще спаси много човешки животи и ще предотврати много тежки катастрофи. Такова съоръжение се монтира в участъка Бургас- Созопол и от тогава тежки инциденти няма. Колкото по-бързо се направи това толкова по-малко хора ще пострадат при катастрофи в този участък от Дефилето“, изрази мнение комисар Рановски.

 

Георги Златев от АПИ, който също присъства на срещата в Благоевград, обясни, че месец след поставянето на такива разделители по пътя за Созопол, те били повредени. Там движението било 4-лентово и позволявало такова изкуствено разделяне. В Кресненското дефиле щяло да доведе до забавяне на движенето и изнервяне на шофьорите, които може да предприемат още по-опасни маневри.

Друг вариант за краткосрочно решаване на проблема, докато стане готова  АМ "Струма" е ремонтиране на обходния стар път през селата Полето-Сенокос и Стара Кресна, по който да се отклонява движението на товарни камиони.

Областният управител Бисер Михайлов се изказа против идеята по главния път да има фрезовани участъци или "спящи" полицаи, които да ограничават скороста, защото ще доведат до обратен ефект. Определи като разумно обаче предложението за разделителни съоръжения между двете платна.

Депутатът Ананиев възложи на представителите на АПИ и МРРБ да дадат справка колко би струвало поставянето на такива разделители и ремонтът на стария обиколен път, по който биха могли да минават тировете.

Добавете Вашия коментар

TOP