Колите без винетки няма да може да напускат страната

23 Ноември 2018 | 11:10
0 коментара
Общество

Автомобилите, които са засечени без винетки, няма да може да напускат страната или да минават на годишен технически преглед. 

Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, предложени от депутати от ГЕРБ, които ще бъдат гласувани днес.

За това ще следи и Агенция “Митници” на пропускателните пунктове. Както вече е известно, предвидено е винетките да бъдат електронни, а не със стикери, както в момента, и ще може да се закупуват от специални центрове.

Глобата за автомобил без винетка ще бъде 300 лева. Шофьорите обаче вече ще имат възможността да заплатят наложената им санкция още при констатиране на нарушението, в брой или с карта.

Водачите обаче няма да бъдат допускани и до технически преглед, ако не са платили винетна такса.

Измененията целят по-ефективно събиране на таксите и надграждане на настоящия режим, обясни преди два дни депутатът Станислав Иванов. По думите му е предвидено, ако промените бъдат приети, те да започнат да функционират още от догодина.

“За шофьорите няма нищо да се промени, просто затягаме малко контрола по отношение на събирането на пътните такси, преди да напуснат границата. Това е нещо изключително важно, което трябва да знаят всички ползватели на пътната мрежа в България. А именно – ако имат неизплатени такси към АПИ, тези такси ще им се наложи да ги платят. Когато една кола отиде на гранично контролно-пропускателния пункт, там ще се провери дали има такива задължения.

Ако има такива задължения, тези задължения ще му бъдат взети. Има право и да обжалва, ако иска, но няма да може да напусне страната. Това е нещо изключително важно, което се въвежда за първи в нашата страна, защото до момента електронните фишове на КАТ се обжалват или не се плащат и камионите, или колите могат да напуснат страната. Това нещо вече няма да е възможно, благодарение на тази система, която се въвежда. Ще има доста сериозни промени в Агенция “Митници”, Гранична полиция, КАТ, Изпълнителната агенция. Но те целят да се събират таксите от длъжниците”, обясни Иванов.

“Когато шофьор реши да преминава граница и да напусне страната, тогава ще се направи тази проверка. Дори имаме идея, първоначално, когато започне тази система да работи, да се прави тази проверка малко преди самото граничния пункт, за да може да се знае кой е изряден и кой не е. И тези, които не са, да могат да отидат и да си заплатят таксата, а не да се трупат колони автомобили на границата”, уточни депутатът.

Добавете Вашия коментар

TOP