Коледно и ... не чак толкова! Ранните коледни песни и звънчета са стресиращи

12 Ноември 2018 | 17:17
0 коментара
Любопитно

Ранното коледно озвучаване в магазините е стресиращо, защото напомня за задълженията по празниците, като купуване на подаръци и приемане на гости, съобщи в. "Дейли мейл".

Особено дразнещо е то за служителите в магазините, които непрекъснато слушат подрънкването на звънчета.

Всичко, което слушаме отново и отново, може да ни подразни, но нещо в коледните песни ги прави особено натрапващи. Те ни напомнят за финансовите и емоционални притеснения по празниците, които се водят радостни, но всъщност са изпълнени със стрес.

Д-р Питър Кристенсън, професор в колежа "Луис енд Кларк" в Портланд, Орегон, обясни, че Коледа е свързана с притеснения най-вече заради подаръците. Очакванията са "да прочетеш мислите на близките и да им осигуриш идеалния подарък".

Музиката се намесва в този стрес.


Анкета на Американската асоциация на психолозите установи преди време, че 61 процента от хората изпитват стрес по Коледа, като една трета казват, че през този период са много по-притеснени от обичайното.


Стресът може да се прояви физически с главоболие, високо кръвно и болки в гърдите. Той увеличава риска от болести като диабет, астма, артрит, високо кръвно, или ги влошава.

Коледният стрес достига своя пик на 24 декември в 14.33 ч.
 
Освен това хормонът на стреса кортизол може да увеличи натрупванията на тлъстини в тялото и да предизвика напълняване. 

 

Добавете Вашия коментар

TOP